Nanna
Mentor
Indholdsfortegnelse Trivsel & motivation 13. januar 2019 Tilmeld nyhedsbrev

10 råd til håndtering af studiestress

Der sker mange ting når man går i gymnasiet: der er nye mennesker, fester, opgaveskrivning og flere lektier end nogensinde før - Måske endda også arbejde eller fritidsinteresser derudover. Der kan være rigtig mange ting, man skal have styr på, og det kan godt føles stressende. Her er hjælp til, hvordan du identificerer din stress, og 10 råd til hvordan du håndterer den.

Der er findes forskellige typer og symptomer på stress, som du kan se hos Forebyg Stress.
Det er vigtigt, at du kan kende forskel på disse: noget stress findes for at hjælpe dig med at præstere i bestemte situationer, andet er farligt for din krop og sjæl.

Når du har identificeret din stress, kan du gøre følgende:

1. Dyrk motion

Sørg for at få minimum 30 minutters motion om dagen. Det behøver ikke at være noget intenst - bare at få pulsen lidt op i en halv time hver dag. Hvad end det så er en rask gåtur eller lidt dans på værelset, hvis vejret er dårligt. Det er generelt en fordel for psyken at dyrke motion, og indgår også i stressbehandling flere steder.

2. Hold 1 – 2 ugentlige, halve fridage

Det er vigtigt, at du har tid til at slappe af og gøre, hvad du har lyst til, uden at føle dig forpligtet til at skulle noget. Sørg derfor for at planlægge én hel eller to halve fridage efter skole, hvor du kan afstresse og gøre lige, hvad du vil.

3. Prøv mindfulness

Mindfulness er en form for meditation, hvor du sætter dig i 10-15 min., og slapper fuldstændig af. Mindfulness bruges til at skabe fokus på nuet og give slip på de tanker, som tynger dig ned. Der findes mange guidede videoer på nettet - se bl.a. TheHonestGuys' bud på 10 minutters mindfulness.

4. Skab gode søvnvaner

God søvn er super vigtigt for at undgå stress. Både det at få nok søvn, 7-8 timer, men også at søvnen er af god kvalitet. Bestemte typer af lys kan stimulere hjernen, så det kan være svært at sove. Det er derfor en god idé, enten at slukke al elektronik 1 time inden man skal sove, eller at anskaffe sig særlige sovebriller der filtrerer lyset fra. Det kan også være en god idé at have et hæfte og en kuglepen ved sengen, hvis du har svært ved at sove, eller vågner meget. På den måde kan du skrive tanker eller bekymringer ned, så du får dem ud af hovedet og et andet sted hen. En tredje ting er at sørge for, at du ikke vågner midt i en søvncyklus - du kan bruge sleepyti.me til at finde det bedste tidspunkt at gå i seng på, når du skal op et bestemt tidspunkt.

5. Tal med din lærer

Hvis du har mange opgaver for, og ikke føler, at du kan præstere godt nok i dem alle sammen, så tal med din lærer. Lærere har selv været unge studerende, og vil derfor ofte være forstående, hvis du spørger, om du kan få udsat en opgave, og forklarer, hvorfor du har behov for det (så længe det ikke er hver gang).

6. Vær proaktiv i stedet for reaktiv

Strukturer din hverdag og opgaveskrivning. Du skal sørge for, at du har en realistisk plan for, hvad du skal, og hvornår du skal det. Sørg også for at du har en “buffer”,hvis noget ikke går efter planen, så du er forberedt.

7. Lær at sige nej

Det er vigtigt, at kunne sige nej. Både “Nej, det har jeg ikke tid til”eller “Nej, det har jeg ikke lyst til”. Du skal være opmærksom på, at du ikke fylder dit skema med mere, end der er plads til. Det er vigtigt at have tid til at holde fri. Hvis du siger ja til noget, du ikke vil, kommer det til både at tage tid fra andre, bedre ting og fylde dit hoved med bekymringer om at skulle noget, du ikke har lyst til. Det er okay at sige nej, og det er vigtigt at være bevidst om det, og at kunne prioritere.

8. Er der noget du kan gøre ved det?

Du skal undgå at stresse over ting, som du ikke har nogen indflydelse på. Misser du f.eks. dit tog, er der ingen grund til, at slå dig selv i hovedet over det. Du kan ikke spole tiden tilbage – det eneste du kan gøre er, at gå hjemmefra 5 minutter før næste gang.

9. Har du problemer udenfor skolen?

Hvis du har problemer udenfor (eller i) skolen, er det vigtigt, at du sørger for at snakke med nogen om det. Det kan både være venner og familie eller en helt anonym. Det kan være rart at tale med en, der ikke har en forudtaget holdning, og kan være neutral. Dertil vil jeg anbefale Headspace. Headspace er en ressource til unge drevet af frivillige. Her kan du enten bruge deres chat eller tage ned i et af deres fysiske lokaler. Der findes 16 lokaler rundt om i Danmark, og her kan du tale med en om lige dét, du har brug for.

10. Tal med din læge

Hvis du føler dig meget stresset, lider af symptomer fra det røde felt, eller bare ikke kan få stressen afhjulpet selv - Så tal med din læge. Det er vigtigt, at der handles på det med det samme, hvis du har mistanke om, at du lider af stress. Det kan enten være at din læge kan hjælpe dig i bedring, eller at din læge kan henvise dig til en psykolog. En psykolog vil højst sandsynligt kunne give dig nogle værktøjer til, hvordan du bedst håndterer de ting, der påvirker dig negativt.

Jeg håber, at du finder hjælp i mine råd og nyder din resterende studietid!

Nanna, Mentor
Nanna er en af vores nye mentorer, og hendes mål er at få opbygget en selvtillid hos sine mentees og at vise, at det både kan være spændende og sjovt at lære.

Trivsel & motivation

Se alle

6 gode råd til perfektionisten - lær at anerkende dig selv
Sætter du høje krav til dig selv, og har du ofte høje forventninger om..
Sådan fastholder du koncentrationen og motivationen i timen
Det vigtigste som studerende – om end det virker åbenlyst – er at hold..
4 gode råd til mere balance i hverdagen
Efter en dejlig juleferie nærmer er hverdagen nu tilbage, og der er ig..
Ordblindhed: brug rollemodeller til at motivere og inspirere dit barn
Der kan være mange bekymringer forbundet med fremtiden for børn og ung..
Sådan får du tid til både skole og venner
Læs med her, og få de 7 gyldne regler til hvordan man jonglerer skole ..
Opskriften på en sjov og lærerig børnefødselsdag
Her kommer nogle gode idéer og forslag til en sjov børnefødselsdag...
Sådan bliver du bedre til at fastholde koncentrationen
Det er ikke altid lige nemt at koncentrere sig og fokusere på sit skol..
Inspiration til lektier og hjemmeundervisning
Mangler du inspiration til hjemmeundervisning, lektier og leg, du kan ..
Det er ALDRIG pinligt at spørge om hjælp!
Du har fået en skuffende karakter til prøven i matematik, og du ved, a..
Tilpas lektielæsningen ved at forstå dit barns læringsstil
Forskning om indlæring viser, at alle lærer forskelligt...
Styrk fagligheden i ferien
Så er det blevet efterårsferie, og det betyder en hel uge, hvor der ka..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.