Glad pige for hjaelp fra mentor
Camilla
Mentor
Indholdsfortegnelse Dansk 11. august 2020 Læsetid: 8 min.

Sådan gør du læsning til en leg for dit barn

Har du problemer med at motivere dit barn til at læse? Så læs med her, hvor jeg giver nogle fif til, hvordan læsningen kan gøres sjov!

Læsning kan tit ses som en pligt, der skal gennemføres for skolen og er derfor ikke en særlig ’sjov’ opgave, hvilket tit fjerner motivationen til selv at gribe bogen. Der er mange måder at motivere sit barn til at læse og se det som andet end skolearbejde. Herunder kommer jeg med nogle fif og tips til, hvordan du finder læselysten frem hos dit barn.

Den perfekte bog

Der er flere elementer, som fremskaffer motivationen, når man skal til at læse en bog, end man først lige regner med. Det er først og fremmest vigtigt, at hvis det er første gang, du skal motivere dit barn til at læse, at det ikke har noget med skolen at gøre. Hvis først du finder læselysten frem hos dit barn med bøger, som de selv synes er sjove at læse, bliver det automatisk også nemmere for dem at komme igennem læselektierne.

Find altså en god bog, som dit barn finder interessant – fokuser på genre, måske skal den indeholde billeder? – Og sørg for, at den ikke er alt for overvældende – start let. Her kan I med fordel tage på biblioteket sammen og finde 2-3 bøger, som barnet finder interessant, så er der altid noget at vælge imellem, hvis den første ikke fungerer.

Tidspunkt

Når den perfekte bog er fundet, er det vigtigt at vælge et tidspunkt på dagen, hvor der er energi til at læse. Jeg læser selv 30 minutter før, jeg går i seng, så er jeg træt og klar til at indtage lidt let indhold fra en god bog. Dette er også en rigtig god måde at huske, hvad man lige har læst, da ny information sætter sig bedre, når man sover på det. Dette virker selvfølgelig ikke for alle, så det er lige med at finde det rette tidspunkt for dit barn.

Lyst kan ikke fremtvinges

Hvis dit barn ikke har motivation eller lyst til at læse, så lad være med at presse dem til at gøre det, for så risikerer I, at de også mister lysten i fremtiden, da det igen kommer til at føles som en pligt og ikke en sjov aktivitet. Spørg ofte, om der skulle være lyst til at læse, og hvis svaret er ’ja’, så grib motivationen, imens den er der, og kom i gang med at læse. Måske I som forældre skal være med til at læse i starten, eller måske vil jeres barn bare læse alene. Find ud af, hvad dit barn føler sig bedst tilpas med.

Processen

Når bogen endelig gribes, så er det med at finde ud af, hvilken proces der fungerer bedst for jeres barn. Jeg kender fra mig selv af, at hvis jeg får lagt bogen fra mig, fordi jeg lige hurtigt skal lave noget andet, så får jeg ikke samlet den op igen før dagen efter. Jeg er derfor ikke god til at holde pauser, da jeg mister motivationen. Dog kan det være det fuldstændig modsatte for jeres barn, da det tit og ofte er sådan, at børn mister motivation, hvis de ikke får holdt nogle pauser. Find ud af, hvad fungerer bedst for jer – måske 15 minutters læsning, 10 minutters pause og så tilbage til læsning igen. Det kan også være etaper fungere bedre, hvor I følger kapitler i stedet for. Her skal man selvfølgelig være obs. på længden af bogen, så læsestykket hverken bliver for langt eller kort.

Sørg hele tiden for at holde humøret højt og måske eventuelt give en form for belønning, når etapen er gennemført. Det er videnskabeligt bevist, at belønning har en positiv effekt på, hvordan mennesker agerer på opgaven fremover.

Dette er nogle af de vigtigste tips og fif til, hvordan I finder læselysten frem hos jeres barn. Hvis disse har fungeret eller ikke lige var det, der skulle til, så har jeg lavet en liste over andre ting at forholde sig til, næste gang dit barn skal i gang med at læse:

Omgivelser. Lys og temperatur – husk godt læselys, og husk at det ikke skal være for koldt eller for varmt. Baggrundsstøj -stille/musik/tv

Snacks. Frugt/kiks – noget at snacke på, når der skal hygges om en god bog.

E-bog. Hvis dit barn hellere skulle have lyst til at læse på iPad’en eller computeren.

Lydbog. Eventuelt hav lydbogen kørende samtidig med at bogen læses. Eventuelt skift mellem bog og lydbog, så det ikke hele tiden er ensformigt.

Jeg håber, at disse fif og tips kan hjælpe jer og jeres barn med at finde lysten til at læse. Der er en hel verden derude af fantastiske universer, og kun fantasien sætter grænser! Jeg læste min første bogserie, Harry Potter, i anden klasse, og jeg kan ikke anbefale en anden bogserie mere, når det kommer til at finde læselysten.

Held og lykke, og så har jeg ikke andet at sige end god læselyst!

Dansk

Se alle

Her er alt, du skal vide om udsagnsled og grundled
Udsagnsled og grundled er de to vigtigste led, du skal kende til, når ..
Sådan får du styr på genstandsled med sætningsanalyse
Hvad er et genstandsled, og hvordan finder man det? Lær om genstandsle..
Berettermodellen - en god handlingsmodel til din tekstanalyse
Berettermodellen bruges til at vise opbygningen af spænding i en tekst..
Synes eller syntes? Hvorfor skal du bruge hvad?
Det danske sprog kan godt være svært. Især når det gælder lyde og stav..
Få helt styr på kommareglerne med disse 6 huskeregler
Kommareglerne er for mange en svær nød at knække. Derfor har vi samlet..
Nutids-r | Den ultimative guide til at mestre det svære r
Det er ikke altid nemt at høre, men med få tips kan du nemt lære, hvor..
Lær forskellen på af og ad
Vi har lavet en guide, så du nemmere kan skelne mellem de to drilske o..
Novelleanalyse | Sådan analyserer du en novelle
Det kan være svært at gribe en novelleanalyse an - læs med her, hvorda..
GUIDE: Undgå typiske skrivefejl
Igennem dit skoleliv skal du udarbejde en masse skriftlige afleveringe..
Gode råd til at øge dit barns læselyst!
Børn læser mindre i dag. Bogen har fået hård konkurrence fra den digit..
Lix og læseniveau - hvad er det?
Vi har samlet en guide til lixtal samt en huskeregel, så I kan finde d..
Kvindernes Kampdag: Disse bøger sikrer kampgejsten
Det er Kvindernes Internationale Kampdag, og det hylder vi med en list..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.