Elev der sidder og arbejder med dagens lektier
Anna
Mentor
Indholdsfortegnelse Eksamen 8. oktober 2018 Læsetid: 5 min.

Det skal du vide om NV eksamen

Min puls stiger, og jeg kan mærke mit hjerte banke mod mit bryst. Mine håndflader er svedige, og små sveddråber løber ned af min pande. Jeg er nervøs. ’Hvad nu hvis…? ’, tænker jeg. Jeg kigger ned på min computer. Jeg er forberedt, og jeg har styr på mine ting. Jeg tager en dyb indånding, som går hele vejen ned i maven. Jeg er klar. Det er gerne den følelse, du skal sidde med: nervøs, men velforberedt.

For det er virkelig essentielt, at du er forberedt, da en meget central del af NV-eksamen er at vinkle din opgave. I NV er emnet givet på forhånd, og du er selv ansvarlig for at vinkle opgaven og inddrage det stof, du finder relevant. Men din lærer står selvfølgelig klar til at hjælpe dig, hvis du sidder inde med spørgsmål.

Formalia

Den mundtlige eksamen i NV er i alt 20 minutter inkl. votering. Eksamenen foregår sådan, at du starter med at præsentere en udvalgt del af din portfolio i 4-5 minutter, hvorefter fremlæggens følges op af en ca. 10 minutter lang samtale. Her spørger dine lærere ind til din fremlæggelse og de øvrige emner, I har arbejdet med i jeres NV-forløb. Til eksamenen skal du altså både have styr på din præsentation og resten af jeres pensum, da dine lærere kan spørge ind til alt det, I har arbejdet med i timerne.

I din portfolio samler du alt det stof, som I har arbejdet med igennem hele jeres NV-forløb, og til fremlæggelsen skal du altså udvælge en del af jeres gennemgåede stof, som du vil præsentere for dine lærere.

Fremlæggelsen

Til fremlæggelsen skal du udvælge dele af din portfolio, men hvordan gør man lige det? Der er ikke nogen klar skabelon til, hvordan man gør det 'rigtigt', men for at få en god oplevelse med at gå til eksamen i gymnasiet, er det en god idé at vælge et emne, du føler dig stærk i. Start ud med at kigge jeres forløbsbeskrivelser og materialer igennem og få et overblik over, hvilke emner der kunne være interessant at fremlægge om.

Når du har valgt dit emne, skal du lave en disposition for, hvad din fremlæggelse skal indeholde. Her er det smart at starte med det overordnede teori og så langsomt dykke ned i mere specifik teori, som ender ud med de relevante forsøg inden for dit emne. Der skal som hovedregel indgå to øvelser, en graf fra en af øvelserne samt overvejelser omkring teori, metodevalg, udførelse, datatyper, efterbehandling og konklusion. Det er vigtigt, at du berører de overvejelser, da det ellers vil trække ned, og dine lærere vil helt sikkert spørge ind til det i den efterfølgende samtale.

Tip: Lav en disposition på papir med key-words til din fremlæggelse. Ved at lave din disposition på papir i stedet for på computeren virker du mere selvstændig og fri, hvilket vil trække op i den endelige vurdering.

Dagene op til eksamen

Dagene inden eksamen skal fremlæggelsen øves igennem mange gange. Jo flere gange, jo mere sikkerhed. Brug et stopur, så du er helt sikker på, at fremlæggelsen tager de 4-5 minutter, den skal. Den må nemlig ikke vare længere end det, da du kan risikere at blive afbrudt, hvis du går over tid. Det kan også være en god idé at få en forældre, søskende eller ven til at høre fremlæggelsen, så de kan komme med feedback på, hvad der er godt, og hvad der kan forbedres.

Dagen inden eksamen og på selve dagen er det supervigtigt, at du får sovet og spist som normalt, men også at du prøver at få lidt ro på i forhold til eksamen. Det vigtigste er, at du gør dit bedste, og at du stoler på, at du har gjort dit forarbejde ordentligt - husk det er helt normalt at være nervøs!

Under eksamen

Inde til eksamen er det vigtigt, at du på bedste vis prøver at udstråle overskud og overblik ved at komme ind og tage styringen. Det vil nemlig trække op, når lærerne skal votere. Når du fremlægger, skal du tage tydeligt og langsomt, og hellere lidt for langsomt end lidt for hurtigt. Du skal helst ikke kigge for meget ned i dine papirer, og det er meget vigtigt, at du ikke læser op.

Tip: Hvis der kommer et svært spørgsmål, så tag en dyb indånding og svar så godt som muligt. Og husk på, at et svært spørgsmål ofte betyder, at fremlæggelsen var rigtig god!

Jeg håber, at dette hjælper dig. Held og lykke med eksamenen!

Eksamen

Se alle

Føler du stress i eksamensperioden?
Kender du dét, din appetit er forsvundet, du har svært ved at sove. Di..
7 uundværlige eksamenstips
Det er vigtigt, at du planlægger din læseferie og strukturerer din tid..
Sådan kan du hjælpe dit barn op til eksamen
Dit barn bliver gradvist mere frustreret over eksamen, men hvad kan du..
7 tips til en god eksamen fra superstudenterne
Her får du 7 gode råd til, hvordan du når dine mål, så du får den kara..
Sådan forbereder du dig til en skriftlig prøve
Gør de skriftlige prøver dig nervøs? Prøv at læse med her, for du er i..
Sådan får du mest ud af din læseferie
Dette indlæg handler om, hvordan du på bedst mulig vis kan få udnyttet..
Sådan scorer du topkarakterer til dine skriftlige eksaminer
Det første, du skal vide om skriftlige eksaminer, er, at forberedelse ..
Planlæg din læseperiode og få den karakter, du fortjener
Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. ..
Sådan overlever du din 24-timers eksamen
Du skal op i en 24-timers eksamen, men hvordan er det nu lige, du gør ..
Det skal du vide om AP eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
10 tips og tricks til den skriftlige eksamen
Du sidder måske allerede og får svedige håndflader, nervøse tanker og ..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.