Det skal du vide om AP eksamen

Vi kender alle til situationen: det føles ikke som særlig lang tid siden, at du startede i din nye gymnasieklasse, og det er måske først allerede nu, du føler, at du virkelig har lært dine ”nye” kammerater at kende. Tiden er gået virkelig stærkt, og du har fået proppet en masse nye indtryk ind i hoved på meget kort tid – og her taler jeg ikke kun om de venskabelige af slagsen. For udover at du har fået en masse nye venner, har du også fået en masse nye fag, som du sikkert har tusindvis af spørgsmål til – både fagligt men også sådan rent praktisk. For hvorfor skal du egentlig vide hvad pluskvamperfektum er? Og hvorfor er det overhoved nødvendigt at vide, hvad der er en helsætning, og hvad der er en ledsætning? Og – måske allervigtigst af alt – hvorfor skal du op i en prøve, som slet ikke har nogen effekt på dit endelig gennemsnit? 

De 3 spørgsmål var blot få ud af mange, som løb gennem mit hoved dengang, jeg skulle op til AP-prøven i 1.g. Dengang var jeg selv en skeptisk elev, som overhoved ikke forstod meningen med prøveformen, men 3 år senere må jeg ærligt indrømme, at det nok har været en af de prøver, som giver bedst mening, i forhold til hvad du skal kunne, når du skal skrive en opgave - ikke kun i gymnasiet men også på universitetet. 

Formålet med prøven – og AP-forløbet generelt – er at gøre dig klar til de næste 2,5 år af dit liv. Det kan godt lyde en smule overdrevet, men det giver egentligt ret god mening, hvis du tænker over det. Hele ideen med AP er, at du skal lære, hvordan man skriver ordentlig, så du kan aflevere en opgave, hvor din lærer ikke skal sidde og slås med sproget samtidig med, at de prøver at forstå din nykritiske analyse af Tom Kristensens Hærværk fra 1930.

Grammatik
Dette bringer mig til det første – og måske endda allervigtigste – punkt, som du skal have styr på, inden du skal op til prøven: kommaer! Du skal selvfølgelig kunne sætte kommaer, men hvordan er det nu lige, at man gør det? Uden at dykke alt for meget ned i det, kan du tage udgangspunkt i den her simple tommelfingerregel: når du sidder til prøven, og skal læse en tekst igennem kan du med fordel begynde at sætte ”kryds og bolle” allerede fra starten. Når du så har fundet to par af ”kryds og bolle”, også kendt som et nexus, skal du sætte et komma mellem disse to typisk foran ordene: og, men, for eller at. Husk nu at dette kun er en forsimplet tommelfingerregel, som du kan tage udgangspunkt i. 

Latinske betegnelser
Et andet emne som også er vigtigt at have styr på, er de latinske betegnelser, altså hvad hedder de danske begreber på latin. Jeg nævnte i indledningen, at du fx skal vide, hvad pluskvamperfektum betyder, som er latin for førdatid. Uden at remse alt for mange tider og ordklasser op, vil jeg her komme nogle flere eksempler på det, du skal kunne: et tillægsord er et adjektiv, et hensynsled er et direkte objekt, og nutid hedder præsens på latin. Som du kan se, er det kun førdatid, der har fået en længere betegnelse modsat de andre, som egentligt ikke er særlig svære at huske, når det kommer til stykket. En sjovere måde at lære dem på, er fx ved at lave et vendespil sammen med nogle fra klassen. Det gjorde jeg selv, og det endte med at give et ret godt resultat. Har du ikke papir og sakse, kan du også lave det digitalt på Quizlets hjemmeside og spille det mod andre fra din klasse gennem Quizlets mobilapp. 

Husk nu
Et par sidste råd, som du skal have med på vejen, er nogle mere lavpraktiske af slagsen. Husk nu at bruge alt den tid, som er sat til rådighed! På mit gymnasie skulle vi tage prøven på computer, hvilket ville sige, at det også var programmet, som rettede vores opgaver. Det resulterede i, at mange fik fejl i opgaverne, fordi de havde startet deres sætning med et mellemrum, eller ikke havde skrevet forbogstavet med stort. Derudover skal du huske at slå koldt vand i blodet op til prøven. Tag det roligt og stol på dig selv, hvis du forbereder dig en lille smule hver dag, og spørger din lærer, når der er noget, du er i tvivl om, kan du sagtens nå at skabe det fornødne overblik over pensum. Ved du stadig ikke, hvor du skal starte henne, er det altid en god ide at printe studieplanen ud og skabe sig et overblik ved hjælp af denne. 

Personligt har jeg kunne bruge AP til virkelig meget – specielt efter gymnasiet. For at svare på det sidste spørgsmål i introduktionen, om ”hvorfor skal du op i en prøve, som slet ikke har nogen effekt på dit endelig gennemsnit?”, kan jeg kun sige, at meget af det, som du lærer i AP, skal du som benævnt også bruge, når du skriver opgaver, men du skal også bruge det i dine andre sproglige fag, hvor meget af grammatikundervisningen kommer til at tage udgangspunkt i dit AP-forløb. Så gør dig selv den tjeneste at begynde allerede nu. Det behøves ikke være noget krævende. Du kan blot starte med din studieplan og på den måde skabe et overblik gennem den. Du behøver selvfølgelig heller ikke gøre det alene, jeg er sikker på, at du ikke er den eneste i din klasse, som gerne vil gøre det godt til prøven, og der er helt sikkert hjælpe at hente fra dine studiekammerater, I er trods alt i samme båd!  

Held og lykke med eksamen!

Frygter du AP-eksamen? Så lad os hjælpe dig. Vi har gjort mange unge før dig trygge i eksamensperioden.

Klik her

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Skriv dig op og få de nyeste blogindlæg på mail. I den første mail du får, kan du vælge de emner, som interesserer lige netop dig.