Elev der sidder og arbejder med dagens lektier
Lars Horsbøl Sørensen og Nicklas Brendborg
To topstuderende
Indholdsfortegnelse Eksamen 9. april 2017 Læsetid: 5 min.

7 tips til en god eksamen fra superstudenterne

Eksamen er de forberedtes fest, men hvad nu, hvis man ikke er forberedt? Eller hvad, hvis man bare slet ikke føler sig klar? Der er heldigvis stadig meget, du kan nå at gøre for at blive ordentligt klar til eksaminerne. Her får du 7 gode råd til, hvordan du når dine mål, så du får den karakter, du drømmer om:

1. Kom i dialog med din lærer

Gør dit arbejde lettere for dig selv, og få noget fast at arbejde hen imod. Træk din lærer til side efter en time, og fortæl om dit mål – hvad end det er at få 12 eller at undgå 02. Det er vigtigt, at du beder om noget meget konkret. Hvis din lærer eksempelvis fortæller dig, at du skal sige noget mere i timerne for at få din ønskede karakter, så få ham/hende til at sætte et specifikt antal gange på. Herefter er det blot at gøre, som du blev bedt om - og så ellers gøre din lærer opmærksom på din indsats og minde ham/hende om jeres aftale.

2. Begynd med 80/20-reglen

Det er ikke hele pensum og alle begreber, der er lige vigtige for din karakter; her gælder 80/20-reglen. Det er især tilfældet, hvis du på nuværende tidspunkt er i fare for at dumpe eller befinder dig i den lave ende af karakterskalaen. Spørg derfor din lærer, hvad der er det allermest centrale i det pågældende fag, og fokuser på at mestre netop dét 100 procent. Det handler om at være effektiv med sin tid – ikke at slave sig selv ihjel.

3. Få hjælp

Det bedste, du kan gøre for dig selv, er at lære af andre. Det er det, vi selv har gjort - og det er det, du selv bør tage udgangspunkt i. Hvordan du bedst gør det, kommer meget an på din personlighed, og hvor dine mangler er. Nogle mennesker elsker at læse, og for dem kan det være en fordel at lære af andre gennem bøger. Andre foretrækker at få hjælp fra erfarne studerende hos MentorDanmark eller bruger en af de mange portaler, som du kan google dig til.

4. Vælg den rigtige plads

Selvom lærerne prøver at være retfærdige og høre alle elever i klasserummet lige meget, er der stor forskel på, hvor du sidder. Du kan fordoble din taletid i klassen ved at sidde det rigtige sted. På den måde får du dobbelt så meget ud af det arbejde, du har forberedt til timen. Hold derfor øje med din lærer, og skaf en bedre plads, hvis du kan komme til det. Således sikrer du dig, at det forarbejde, du gør, giver dig mest muligt gevinst.

5. Lær at prioritere

Det er vigtigt at prioritere de fag, du afslutter, højere end alle andre. Hvis du afslutter dit fag i år, skal det prioriteres over de fag, du har længere tid til at arbejde med. Ved at prioritere dine fag, undgår du at spilde din tid og slave dig selv ihjel fra morgen til aften, for det kan være svært at lave alle lektier lige grundigt.

6. Brug den rigtige software

Antallet af digitale hjælpemidler, apps og website, der henvender sig til studerende, er efterhånden enormt. Desværre er det de færreste studerende, der kender til de mange effektive it-læringsmidler. Et eksempel på et program, der er særligt effektivt og anvendeligt op til eksamen, er Anki. Anki er et program med flashcards, der gør det meget lettere at lære ting udenad - uanset om du prøver at lære alle de vigtigste begreber, ord på fremmedsprog eller noget helt tredje. Studerende, der påstår, at de har en dårlig hukommelse, bliver meget positivt overraskede, når de opdager, hvor meget de faktisk kan huske efter et par timer med de effektive flashcards. Desuden er Anki ganske let at bruge, selv for helt unge elever.

7. Slutspurten

Måske har du ikke været helt seriøs med dit fag indtil nu. Det er der ikke noget at gøre ved. Du kan ikke gøre andet, end at sætte et mål om at gøre det bedre fremadrettet. Brug herefter al din energi på at nå dit mål. Der er ikke længe til eksamen, men det er ikke for sent at sætte en slutspurt ind. Du kan sagtens nå at indhente en masse af det forsømte, og din lærer vil blive imponeret over din nye tilgang.

God fornøjelse og held og lykke med dine eksaminer!

Eksamen

Se alle

Føler du stress i eksamensperioden?
Kender du dét, din appetit er forsvundet, du har svært ved at sove. Di..
7 uundværlige eksamenstips
Det er vigtigt, at du planlægger din læseferie og strukturerer din tid..
Sådan kan du hjælpe dit barn op til eksamen
Dit barn bliver gradvist mere frustreret over eksamen, men hvad kan du..
Sådan forbereder du dig til en skriftlig prøve
Gør de skriftlige prøver dig nervøs? Prøv at læse med her, for du er i..
Sådan får du mest ud af din læseferie
Dette indlæg handler om, hvordan du på bedst mulig vis kan få udnyttet..
Sådan scorer du topkarakterer til dine skriftlige eksaminer
Det første, du skal vide om skriftlige eksaminer, er, at forberedelse ..
Planlæg din læseperiode og få den karakter, du fortjener
Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. ..
Sådan overlever du din 24-timers eksamen
Du skal op i en 24-timers eksamen, men hvordan er det nu lige, du gør ..
Det skal du vide om NV eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
Det skal du vide om AP eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
10 tips og tricks til den skriftlige eksamen
Du sidder måske allerede og får svedige håndflader, nervøse tanker og ..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.