Læser fra siden_cropped Læser fra siden_cropped

Lix og læseniveau - hvad er det?

Vi har samlet en guide til lix og en huskeregel for, hvordan man finder den helt rigtige bog

Lixtal og læseniveau

Synes du, at det er svært at finde ud af, hvilket læseniveau dit barn er på? Og vil du gerne undgå at finde en bog frem, som enten er alt for nem eller alt for svær? Nedenunder kommer vi med en guide til lixtal samt en god huskeregel, som du kan bruge, når dig og dit barn skal finde en god bog.

Lixtal

Lix står for ’læsbarhedsindeks’ og er udviklet til hurtigt at kunne give en idé om, hvor svær en tekst er. Udregningen af det præcise lixtal er følgende, hvor 'lange ord' er ord med mere end seks bogstaver:

Lixtal


Heldigvis skal man sjældent selv benytte denne udregning, da lixtallet står på langt de fleste børnebøger. Det er også nemt at finde ud af hvilket lixtal, der passer til dit barn. Huskereglen er, at lixtallet skal være dit barns klassetrin ganget med 5 (+/-). Hvis du har et barn i 3. klasse, så skal dit barn derfor kunne læse en bog med et lixtal på omkring 3x5=15. Jo højere lixtal, jo sværere er teksten.


Det er vigtigt at understrege, at lixtal kun er vejledende, og derfor er det altid vigtigt at mærke efter på dit barn, om bogen virker overskuelig eller ej. Heldigvis kan “Femfingerreglen” hjælpe med lige netop det.


Femfingerreglen

Femfingerreglen er en nem regel at benytte, når du skal afgøre om en bog passer til dit barns læseniveau. Find den bog frem, som dit barn måske skal læse, og slå op på en tilfældig side. Dit barn skal nu læse hele siden. Nu kan du eller dit barn tage en knyttet hånd frem, og hver gang dit barn møder et ord, som forstyrrer læsningen, eller som dit barn ikke kan læse, skal der strækkes en finger ud. Efter dit barn har læst siden, kan du se hvor mange fingre, der er strakt ud, og nemt afgøre bogens niveau:

0-1 = For let
2-3 = Tilpas
4 = Prøv den
5 eller flere = For svær

Hvis dit barn lige er startet med at læse, og der måske kun står en enkel sætning eller to på en side, kan det være, at man allerede skal stoppe op, når der er to ord, som er svære at afkode.


Jeg håber, at du kan bruge guiden og huskereglerne, når du skal finde den næste bog til dit barn. Det er bare om at komme i gang med at læse, så læselysten kan vokse.


Eva, mentor og studentermedhjælper

For Eva er det vigtigt at skabe undervisning, som både er lærerig og sjov. Det gør hun gennem kreativ undervisning, der giver eleverne en fornyet skoleglæde.

Start her

Bliv kontaktet inden for 24 timer

Telefonnummer