Uddannelse & Karriere
Læsetid: 7 min.
9. april 2019
Andrea Breum
kommunikationsmedarbejder

Sådan træffer du det rette studievalg

Dagen hvor du skal tage stilling til, hvilken retning du skal gå, nærmer sig med hastige skridt.

Dagen hvor du skal tage stilling til, hvilken retning du skal gå, nærmer sig med hastige skridt.

Torsdag d. 5 juli kl. 12 udløber fristen for at søge ind på en videregående uddannelse, men hvad gør man, hvis man ikke er helt sikker på sit valg? Eller hvis man ikke ved, hvad man skal vælge?

Der er mange, der ved, hvad de ønsker at læse eller lave efter gymnasiet, mens der også er mange, der ikke ved det. Det er derfor vigtigt at mærke godt efter i maven for at finde det, man ønsker at arbejde med. Hvilke interesser har jeg? Hvad er jeg god til? Har jeg de krav, som uddannelsen stiller?

Undervisningsministeriets uddannelses guide kommer ind på nogle vigtige punkter og kan være en rigtig god hjælp til at sætte gang i tankerne for at finde den uddannelse, som du vil søge ind på.

Jeg har ingen idé om, hvad jeg skal vælge?

Det kan være svært at finde noget, der fanger din interesse, dine evner eller måske mister du overblikket, når du ser det store hav af muligheder, der ligger foran dig.

For at komme i gang med valget kan du gøre følgende:

 • Snak med familie, venner og evt. arbejdskollegaer. Er der nogle, der har et arbejde eller en uddannelse, der vækker din interesse?
 • Spørg din familie og omgangskreds, hvad de mener, er dine styrker og svagheder.
 • Se dig omkring i samfundet. Er der nogle jobs, der vækker interesse hos dig?
 • Brug forskellige redskaber, som UG.dk tilbyder:
  • Studievælgeren kan hjælpe dig med at danne et overblik over, hvad der er vigtigt at få afklaret inden det endelige studievalg. Du vil blive guidet igennem en række overvejelser og valg, som i sidste ende vil give dig en afklaring mht. dine valg og ønsker. Find Studievælgeren her.
  • Jobkompasset giver inspiration til forskellige jobs, hvorefter den viser hvilke uddannelser, der fører til de søgte jobmuligheder. Så dette er et godt redskab til at finde ud af, hvilken uddannelse du skal tage, for at få drømmejobbet. Find Jobkompasset her.
  • Uddannelseszoom giver muligheden for at sammenligne informationer om de forskellige uddannelser. Her er det muligt at finde information om hver enkelt uddannelse og den efterfølgende jobsituation. Find Uddannelseszoom her.
  • Adgangskortet kan bruges til at finde kravene på den uddannelse, du er interesseret i. Dermed finder du også ud af, hvilke uddannelser du har direkte adgang til med din studentereksamen, og hvilke fag du eventuelt skal supplere. Find Adgangskortet her.

Når beslutningen skal tages

Du har nu fundet nogle interessante uddannelser, som du gerne vil undersøge nærmere. Det kan du gøre på forskellige måder:

 • Find uddannelsens hjemmeside. Gå på opdagelse og læs gerne i dybden.•
 • Tjek uddannelsen ud på de sociale medier. Nogle uddannelser lader deres studerende overtage de sociale medier, hvilket giver et autentisk billede af livet som studerende på uddannelsen.•
 • Undersøg adgangskrav og adgangskvotienter – her kan du med fordel bruges adgangskortet fra UG.dk. Her finder du ud af, om du skal supplere med manglende fag eller niveauer, eller om du skal søge ind på kvote 1 eller 2.
 • Tag til Åbent Hus, kontakt en studievejleder eller deltag i studiepraktik, hvis der er mulighed for det inden studiestart. Man kan også deltage i studiepraktik, hvis man f.eks. har sabbatår. Læs mere om studiepraktik her.

Skal jeg søge ind direkte efter gymnasiet?

At gå direkte fra gymnasiet til universitet kan være et stort spring for nogle, selvom man allerede er klar over, hvad man vil læse, og det kan være endnu svære, hvis man ikke ved, hvad man vil studere.

Personligt vidste jeg, at jeg skulle læse medicin direkte efter gymnasiet, og der var ingen tvivl indtil, at min bedste ven under eksamensperioden fortalte, at han ville ud og rejse i hans sabbatår. Han spurgte, om jeg ikke ville med, men sikker i min sag, sagde jeg i første omgang nej. Det var herefter, tvivlen kom til mig.

Det fik mig til at kigge indad og mærke efter, for man skal jo gøre det, som vil gøre én glad. Jeg havde dog aldrig troet, at jeg ville tage et sabbatår, og at det ville gavne mig på sådan en måde. Det har gavnet mig på den måde, at jeg nu higer efter at komme i gang med at læse – og det er utroligt rart. Derfor er det utrolig vigtigt at mærke efter i sin mave, hvad du selv har lyst til, og ikke hvad andre fortæller dig, du skal gøre. Det er i sidste ende kun dit valg, for det er din fremtid.

Så selvom man måske godt ved, hvad man vil læse kan et sabbatår være gavnligt, fordi man lærer mange nye ting om sig selv, og det kan kun gavne en på sigt, samt det kan være med til at sørge for at læselysten bibeholdes, da man kan blive skoletræt efter tre år på gymnasiet – så bare husk at mærke efter, hvad du føler for.

Sabbatår – vil det gavne?

Flere og flere unge vælger at tage et sabbatår for at være 100% afklarede med deres valg, men du skal bare huske på at være målrettet med dit sabbatår.

Vælger du at tage et sabbatår for at finde ud af, hvad drømmestudiet er, så er det vigtigt at undersøge mulighederne for, hvad du kan gøre for at finde det, der interesserer dig. Det kan f.eks. være at få et nyt job, deltage i frivilligt arbejde eller tage på studiepraktik og se, om uddannelsesstedet er godt, og om den uddannelse interesserer dig.

Ting du kan gøre under dit sabbatår er at skrive tanker og følelser ned omkring forskellige oplevelser vedrørende uddannelsesvalg ift. jobprøvning, frivilligt arbejde eller lignende. Husk at stoppe op og mærk efter i din mave, om det er noget, du kan se dig selv arbejde med, og om det vil gøre dig glad? For hvis ikke, så må du lede videre.

En rejse kan også være en god idé nogle gange, da det kan klæde dig på til studiestart på en anderledes måde. Du vil højst sandsynligt begynde at se på samfundet og tilværelsen en smule anderledes, hvilket kan give dig et nyt perspektiv ift. din søgen efter drømmestudiet eller jobbet. Det kan også være, at du under din rejse vil prøve at arbejde eller vil deltage i frivilligt arbejde i udlandet, som kan give dig en øjenåbner for, hvad du ønsker at lave i fremtiden. Det er en rigtig god idé at eksperimentere for at finde frem til det helt rette.

Så husk på at sidste frist for at ansøge om optagelse på de videregående uddannelser er torsdag d. 5 juli 2019, hvor du skal søge på optagelse.dk.

Har du problemer eller spørgsmål kan du få hjælp fra Undervisningsministeriet, som både har en chat og en åben telefonlinje.

Held og lykke med hvad end fremtiden bringer dig!

Uddannelse & Karriere | 8. juni 2023
Hjemmeundervisning | Alt det du bør vide, inden I starter
Hjemmeundervisning kan være en rigtig god mulighed for forældre, der ø..
Uddannelse & Karriere | 10. april 2018
SKAM-skuespiller om uddannelse og eksamen
Nogle gange ville man ønske, at et døgn havde lidt mere end 24 timer. ..
Uddannelse & Karriere | 24. september 2023
5 råd til hvordan du finder den helt rigtige uddannelse
Hvis du synes, det er svært at vælge en uddannelse efter gymnasiet, så..
Uddannelse & Karriere | 28. juni 2018
Bliv klogere på hvilken uddannelse, du skal vælge
D. 5. juli kl. 12:00 er der frist for optagelse på landets videregåend..
Uddannelse & Karriere | 28. juni 2018
Student - Hvad skal man så?
”Hvad vil du være, når du bliver stor?” er nok ikke ordret den måde, v..
Uddannelse & Karriere | 29. juli 2018
Sådan håndterer du at få afslag på drømmeuddannelsen
Det kan være et kæmpe nederlag at få afslag på sin drømmeuddannelse. M..
Uddannelse & Karriere | 23. juni 2023
Sådan bliver kvote 2 din vej til drømmestudiet!
Opfylder du ikke adgangskravene til at søge uddannelse i kvote 1, elle..
Uddannelse & Karriere | 22. januar 2019
Ungdomsuddannelse: Få overblik over dine muligheder
Hvis du går i niende eller tiende klasse, er du sikkert vant til at bl..
Uddannelse & Karriere | 29. januar 2019
Uddannelsesvalg - få et overblik over dine muligheder
Nu er det ved at være tid til at søge ind på en videregående uddannels..
Uddannelse & Karriere | 6. februar 2019
Er gymnasiet det rette for dig? Test dig selv her
For dig der overvejer at vælge en gymnasial uddannelse, er her 5 ting ..
Uddannelse & Karriere | 5. august 2020
Sådan skriver du en god ansøgning
Det er altid svært at skrive sin første ansøgning. Jeg vil derfor dele..
Uddannelse & Karriere | 30. juli 2020
Efterskole: Hvad kan du forvente?
Hvis du er så heldig at skulle starte på efterskole snart, så er du må..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.