For nogen er valget nemt og ligetil, men for andre kan det være en rigtig svær beslutning, fordi det kan opleves som et afgørende valg, der låser ens fremtid. Husk dog på, at det ikke er et endegyldigt valg. Undervejs i din uddannelse, og det efterfølgende arbejdsliv, vil du opleve, at der kommer mange nye valg og muligheder.
Med udgangspunkt i information fra Undervisningsministeriets uddannelsesguide, kommer vi omkring nogle af de spørgsmål, der fylder mest i forbindelse med uddannelsesvalget:
Jeg ved slet ikke, hvad jeg skal vælge
Måske kan du slet ikke finde en uddannelse, som du tænker, er noget for dig. Eller du ved ikke, hvordan du skal begynde at lede. Bare rolig, det er du slet ikke ene om! For at komme i gang med valget kan du gøre flere ting:
- Snak med familie og venner: Har nogen et arbejde eller er i gang med en uddannelse, du synes er interessant?
- Spørg dem, der kender dig, hvad de mener, dine styrker og dine svagheder er.
- Se dig omkring i samfundet: Hvor arbejdes der med noget, der kan fange din interesse?
Der findes også værktøjer, som kan hjælpe dig videre i søgningen:
- Studievælgeren giver dig inspiration til, hvad der er vigtigt at tænke igennem, inden du vælger. Du får også vist, hvor og hvordan du kan hente mere viden. Du bliver guidet igennem en række overvejelser og valg, der gerne skulle ende med, at du er mere afklaret om dine ønsker og valg.
- Adgangskortet viser dig, hvilke videregående uddannelser, din gymnasiale eksamen giver adgang til. Du kan bruge Adgangskortet til at se, hvilke fag og niveauer en given uddannelse kræver.
- Uddannelseszoom giver dig muligheden for at sammenligne informationer om erhvervsuddannelser og videregående uddannelser på tværs af forskellige parametre. Uddannelseszoom indeholder information om hver enkelt uddannelse og den efterfølgende jobsituation
- Jobkompasset giver overblikket over jobmulighederne inden for en række erhverv og brancher og er et godt værktøj, hvis du har en klarere idé om, hvad drømmejobbet er, end hvilken uddannelse, du gerne vil tage. Jobkompasset viser dig hvilke uddannelser, der kan føre til et givent jobbet.
Hvordan tager jeg beslutningen?
Når du har lavet en liste over interessante uddannelser, bør du undersøge dem nærmere. Det kan du bl.a. gøre på følgende måder:
- Find uddannelsens hjemmeside og gå på opdagelse – husk at læse i dybden.
- Find uddannelsen på de sociale medier - læs gerne både uddannelsens egne opslag og anmeldelser fra studerende mm.
- Undersøg adgangskrav og adgangskvotienter: Har du en chance for optagelse? Skal du supplere?
- Overvej igen dine valg: er det stadig de rette, eller skal du se på andre/flere uddannelser?
- Hvis du fortsat kan nå det, kan du tage til Åbent Hus, informationsmøder eller messer.
Hjælper et sabbatår på min tvivl?
Mange vælger et sabbatår eller to for at blive mere afklarede i deres valg. Det er en fin idé, hvis du har et mål med din sabbat. Måske skal du bare væk fra bøgerne og prøve dig selv af i andre sammenhænge. Men hvis du vælger at holde sabbat for at blive mere afklaret, skal du huske, at afklaringen ikke kommer af sig selv.
Vær derfor proaktiv og planlæg din sabbat. Kan du eventuelt få et arbejde indenfor et område, hvor du overvejer at uddanne dig og på den måde prøve din interesse af?
Husk at stoppe op undervejs og overvej, hvad du lærer om dig selv. Skriv gerne dine tanker ned, så du får fastholdt dem og kan bruge dem aktivt i forhold til dit valg.
Det er på optagelse.dk, du skal ansøge om optagelse på de videregående uddannelser. Undervisningsministeriet har en chat, hvor du kan få vejledning og svar på dine spørgsmål vedrørende optagelse på kvote 1. Linjen er åben alle dage fra kl. 9-21.
Held og lykke med hvad end fremtiden bringer dig!