Elev der sidder og laver lektier på computer
Uddannelse & Karriere
Læsetid: 10 min.
23. juni 2023
Nina Illum Nørregaard
Kommunikations- og marketingansvarlig hos MentorDanmark

Sådan bliver kvote 2 din vej til drømmestudiet!

Opfylder du ikke adgangskravene til at søge uddannelse i kvote 1, eller er du ikke sikker på, at dine karakterer er høje nok? Så er kvote 2 din gyldne chance for at blive vurderet på et bredere grundlag og derigennem sikre dig en plads på drømmestudiet alligevel! Læs med her, hvor du får råd til at klare dig gennem den krævende kvote 2-proces.

Forestil dig det her: Du har endelig fundet ud af, hvad du vil være! Dine forældre har længe presset på for, at du skulle tage et valg om uddannelse eller i hvert fald forholde dig til, om du ville på universitet eller ej. Og nu ved du det. Du vil være læge, du vil redde liv! Det er nu blevet din drøm.

Men der er bare et problem… dit snit er ikke højt nok!

Det er her, kvote 2 kan blive din gyldne billet til drømmestudiet. Men kvote 2 processen kan være krævende og føles uoverskuelig. Fortvivl ej, der er meget hjælp at hente - læs med her og få alle de vigtigste informationer om kvote 2 processen samt de bedste råd med på vejen.

Når du søger via kvote 2, vil din ansøgning automatisk også blive betragtet som en ansøgning i kvote 1. Dette betyder, at du både har mulighed for at blive optaget via din ansøgning og via dit karaktergennemsnit. Hvis du er i tvivl om, hvorvidt dit karaktergennemsnit er højt nok til at blive optaget, kan det derfor være en fordel at søge via kvote 2.

Kvote 2 ansøgningsfrist

Ansøgningsfristen for kvote 2 er d. 15. marts kl. 12. Kriterierne for vurderingen af ansøgningerne varierer fra uddannelse til uddannelse, derfor er det vigtigt at bruge tilstrækkeligt med tid på at undersøge kravene, hvis man ønsker at ansøge via kvote 2. Optagelse via kvote 2 kan enten ske gennem en motiveret ansøgning eller ved at deltage i optagelsesprøver og interviews.

Kvote 2 ansøgning - en motiveret ansøgning

Den motiverede ansøgning er en mulighed for at vise, hvordan dine kvaliteter og kompetencer passer til den ønskede uddannelse og repræsenterer dig som person. Da ansøgningen er individuel, er der ikke noget endegyldigt svar på, hvordan den skal se ud, men det er vigtigt at huske på de formelle krav og regler, der er gældende.

Her kan du læse nogle overordnede krav til din kvote 2 ansøgning.

Inden du går i gang med den motiverede ansøgning, skal du:

 • Læse studieordningen grundigt for den uddannelse, du søger ind på.
 • Undersøge, hvad uddannelsesstedet vægter højest ved kvote 2.

Husk:

 • Ansøgningen må maksimalt fylde mellem 1-2 sider af 2400 tegn (altså maksimum 4800 tegn) afhængigt af uddannelse. De motiverede ansøgninger til CBS må eksempelvis fylde helt op til 2 sider, hvor de på RUC kun må fylde 1-1,5 side, så husk at undersøge kriterierne for netop den uddannelse, du søger.
 • Ingen grammatiske smuttere! Du kan eventuelt få dine forældre eller en nær ven til at læse din ansøgning og give dig feedback, inden du sender din ansøgning af sted.
 • Der skal vedhæftes et CV, der kan dokumentere din relevante opkvalificering nævnt i ansøgningen (erhvervserfaring, højskole, rejser, ekstra uddannelse osv.)
 • Den motiverede ansøgning peger fremad, mens dit CV er bagudrettet.
 • Den skal skrives på dansk, norsk eller svensk. Er uddannelsen på et andet sprog, fx engelsk, skal den motiverede ansøgning også skrives på engelsk.
 • Den skal være målrettet én uddannelse.


I din ansøgning skal du:

 • Fremlægge en fagligt begrundet motivation, hvor du beskriver de aktiviteter, du har udført indtil nu, som har givet dig relevant erfaring. Dette kan eksempelvis omfatte din deltagelse på en højskole i udlandet, frivilligt arbejde eller andre lignende oplevelser, som har givet dig de kvaliteter og kompetencer, der vil gøre dig til en velkvalificeret studerende på den uddannelse, du søger.
 • Formidle dine styrker og svagheder i forhold til uddannelsen og komme ind på, hvilken rolle det spiller.
 • Vise, at du har kendskab til uddannelsens fagindhold og struktur.

Her kan du få gode råd og se et eksempel på en motiveret ansøgning

Find andre gode råd og eksempler på en motiveret ansøgning her:

Optagelsesprøver og interviews

Nogle universiteter gør ikke brug af motiverede ansøgninger, og derfor skal du højst sandsynligt igennem både optagelsesprøver og interviews i din kvote 2-proces.

KU’s kvote 2 prøve: Hvis du vælger at søge ind på en uddannelse på KU gennem kvote 2 skal du først gennem en skriftlig optagelsesprøve. Efter at du har søgt om kvote 2 på optagelse.dk før ansøgningsfristen d. 15. marts kl. 12, skal du huske at tilmelde dig kvote 2 prøven. Du vil modtage en e-mail fra skolen med login til Mit KU, og så er du klar.

Optagelsesprøven varer 2 timer og er lavet til at teste dig i din generelle studieegnethed. Den tester dig i dine generelle læseevner, engelske læseforståelse og matematiske færdigheder.

uniTESTen: På SDU og AU består optagelsesprøven af uniTESTen. Så snart SDU eller AU har modtaget din ansøgning fra optagelse.dk, får du tilsendt et kvitteringsbrev på mail, som vil give adgang til optag.sdu.dk eller mit.au.dk, hvor du kan tilmelde dig uniTESTen.

uniTESTen varer 2,5 timer og er en multiple choice test, som vil afdække dine evner i kritisk, kvantitativ og sproglig tænkning.

Hjælp til kvote 2 ansøgning

Kvote 2-processen kan være en lang og uoverskuelig affære – især når man aldrig har prøvet det før. Heldigvis er der hjælp at hente!

Eksempelvis tilbyder virksomheden Aspiri professionel hjælp til din kvote 2 forberedelse.

Aspiris kvote 2-pakke er et online kursus, der er designet til at hjælpe studerende med at forberede sig til optagelsesprøverne til videregående uddannelser. Kursuspakken indeholder undervisningsmateriale samt værktøjer, der er specifikt udviklet til at hjælpe studerende med at forbedre deres chancer for at blive optaget.

Kurset omfatter 15-timers online kursus, et testmodul med over 200 træningsspørgsmål samt mulighed for at stille spørgsmål online. Hvis du går videre til kvote 2 interviewet får du desuden mulighed for at deltage i en workshop, hvor du får vejledning og hjælp til at forberede dig til interviewet. Læs mere om Apiris kvote 2-pakke her.

Held og lykke med kvote 2-processen!

Uddannelse & Karriere | 8. juni 2023
Hjemmeundervisning | Alt det du bør vide, inden I starter
Hjemmeundervisning kan være en rigtig god mulighed for forældre, der ø..
Uddannelse & Karriere | 10. april 2018
SKAM-skuespiller om uddannelse og eksamen
Nogle gange ville man ønske, at et døgn havde lidt mere end 24 timer. ..
Uddannelse & Karriere | 30. november 2023
5 råd til hvordan du finder den helt rigtige uddannelse
Hvis du synes, det er svært at vælge en uddannelse efter gymnasiet, så..
Uddannelse & Karriere | 28. marts 2023
Bliv klogere på hvilken uddannelse, du skal vælge
D. 5. juli kl. 12:00 er der frist for optagelse på landets videregåend..
Uddannelse & Karriere | 28. juni 2018
Student - Hvad skal man så?
”Hvad vil du være, når du bliver stor?” er nok ikke ordret den måde, v..
Uddannelse & Karriere | 29. juli 2018
Sådan håndterer du at få afslag på drømmeuddannelsen
Det kan være et kæmpe nederlag at få afslag på sin drømmeuddannelse. M..
Uddannelse & Karriere | 22. januar 2019
Ungdomsuddannelse: Få overblik over dine muligheder
Hvis du går i niende eller tiende klasse, er du sikkert vant til at bl..
Uddannelse & Karriere | 29. januar 2019
Uddannelsesvalg - få et overblik over dine muligheder
Nu er det ved at være tid til at søge ind på en videregående uddannels..
Uddannelse & Karriere | 6. februar 2019
Er gymnasiet det rette for dig? Test dig selv her
For dig der overvejer at vælge en gymnasial uddannelse, er her 5 ting ..
Uddannelse & Karriere | 5. august 2020
Sådan skriver du en god ansøgning
Det er altid svært at skrive sin første ansøgning. Jeg vil derfor dele..
Uddannelse & Karriere | 30. juli 2020
Efterskole: Hvad kan du forvente?
Hvis du er så heldig at skulle starte på efterskole snart, så er du må..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.