Cecilie
Mentor
Indholdsfortegnelse Trivsel & motivation 10. januar 2019 Læsetid: 5 min.

Sådan får du tid til både skole og venner

Det kan være svært at overskue, hvordan man både skal få tid til at hygge sig med vennerne, samtidig med at man har 117 afleveringer for og endnu flere kapitler læsning for. Men skolen behøver ikke at udelukke et socialt liv - Læs med her, og få de 7 gyldne regler til hvordan man jonglerer skole og venner!

1. Kig to uger frem

Du danner dig det bedste overblik ved at kigge dit skema og dine kommende afleveringsfrister og lektier igennem, gerne to uger frem. Gør det til en vane at tjekke det hele igennem en gang om ugen, fx hver søndag. På den måde undgår du, at opgaver kommer som en overraskelse. Det er ikke nok at tjekke to uger frem hver anden uge, for der kan hurtigt snige sig en ny aflevering ind i mellemtiden; et ugentligt kalendertjek er allerbedst.

2. Visuelt skema/kalender

Jo hyggeligere du kan få dit skema til at se ud, desto sjovere bliver din arbejdsproces. Når du har overblik over de kommende to uger, kan du med fordel udarbejde et visuelt skema. Om du vælger at lave det på papir eller computer, det er helt op til dig.Læg alle dine aftaler, undervisningstimer, faste fritidsinteresser samt lektier, fremlæggelser og afleveringer ind i skemaet. Du kan evt. farvekoordinere de forskellige aktiviteter; det er både flottere at kigge på og lettere at gennemskue mht., hvor meget af din tid der går til lektier, og hvor meget der går til sjov. På den måde er det lettere at overskue, hvornår du skal begynde på hvilke opgaver, hvornår tiden er til lektier, og hvad du skal prioritere. - og så er der ikke noget mere tilfredsstillende end at strege de klarede opgaver ud!

3. Begynd i god tid

Når du har et samlet overblik, og du kan se, at nogle afleveringer er længere end andre, så start i god tid. Jo tidligere du starter på en aflevering, jo mere tid har du til at gøre den færdig. Desuden kan du for det meste opnå en hel karakter højere ved at have tid til at læse korrektur på den enkelte opgave.

4. Sæt mål for dig selv

Sæt realistiske mål, som du kan skrive ind i dit skema. Hvis du fx sætter som mål, at afleveringer skal påbegyndes senest to dage efter, opgavebeskrivelsen er offentliggjort, er du allerede nået langt. Det er også en god idé at dele lektier og opgaver op i delmål, så de ikke virker så overskuelige. Du kan fx beslutte, at du skal have skrevet to sider på en aflevering inden sengetid og endnu to sider i løbet af de følgende to dage – eller at du skal læse 15 sider hver dag i den roman, du har fået for.

5. Vær i det, du er i

Hvis du fjerner fokus fra det, du har gang i, vil du altid føle, at du har mere travlt, end du reelt har. Er du på Facebook, mens du skriver en aflevering, nedsættes din effektivitet, og det vil tage dig længere tid at skrive din opgave. Omvendt er det også meget distraherende at stå til en koncert, hvor alt, du kan tænke på, er, om du skal bruge sinus eller cosinus for at løse matematikopgave nummer 14b, som skal afleveres i morgen.

Prøv så vidt muligt at holde alle distraktioner ude, mens du arbejder med skolerelaterede aktiviteter, og færdiggør dine opgaver i god tid, så du kan holde fri i din fritid med god samvittighed. Begræns de dårlige vaner ved at slå internettet fra på din computer, slukke telefonen og lade fjernsynet forblive sort under lektielæsningen. På denne måde kan du være fuldt ud til stede, når du er sammen med dine venner, da du ikke har afleveringen til imorgen hængende over hovedet.

6. Prioritér det vigtigste først

Står du i en situation, hvor du simpelthen ikke kan nå både at skrive din tyskaflevering og læse de otte sider, du har for til historie, så prioritér altid afleveringen. Afleveringer og fremlæggelser er det, du først og fremmest bliver bedømt på, så læg din energi her. Det kan også betale sig at prioritere de fag, du afslutter samme år, højest. Der er tid til at rette op på eventuelle forsømmelser i de fag, du fortsætter med året/årene efter. Følger du disse syv råd, burde det selvfølgelig ikke ske ;-)

7. Husk at slappe af

Hvis du lige er startet på gymnasiet og frygter, at alting nu kun går op i karaktergennemsnit og lektielæsning, så frygt ej. Det er sandt, at der er et stort fokus på faglighed, men sociale kompetencer skal ikke undervurderes, for det er mindst ligeså vigtigt.Når du har afsluttet din uddannelse, er det ikke kun karakteren, du fik i en danskaflevering i 2.g, der tæller, men i høj grad også, hvor godt du fungerer med andre mennesker. Der skal være tid og plads til sociale aktiviteter – og det bliver ikke et problem, hvis du sørger for at danne dig et overblik og påbegynde dine opgaver i god tid. Batterierne skal lades op, og det vigtigste for dig er dig.Dette råd retfærdiggør ikke unødig pjækkeri eller byture hver weekend til fordel for lektier; men der skal være plads til andet i livet end skole. Gør dit bedste i skolen, og lev livet i fritiden!

Cecilie, mentor
Cecilie har været mentor siden oktober 2015, og hun kendetegnes ved sit engagement, samt hendes evne for at skabe tryghed i undervisningen.

Trivsel & motivation

Se alle

6 gode råd til perfektionisten - lær at anerkende dig selv
Sætter du høje krav til dig selv, og har du ofte høje forventninger om..
Sådan fastholder du koncentrationen og motivationen i timen
Det vigtigste som studerende – om end det virker åbenlyst – er at hold..
4 gode råd til mere balance i hverdagen
Efter en dejlig juleferie nærmer er hverdagen nu tilbage, og der er ig..
Ordblindhed: brug rollemodeller til at motivere og inspirere dit barn
Der kan være mange bekymringer forbundet med fremtiden for børn og ung..
10 råd til håndtering af studiestress
Her er hjælp til, hvordan du identificerer din stress, og 10 råd til h..
Opskriften på en sjov og lærerig børnefødselsdag
Her kommer nogle gode idéer og forslag til en sjov børnefødselsdag...
Sådan bliver du bedre til at fastholde koncentrationen
Det er ikke altid lige nemt at koncentrere sig og fokusere på sit skol..
Inspiration til lektier og hjemmeundervisning
Mangler du inspiration til hjemmeundervisning, lektier og leg, du kan ..
Det er ALDRIG pinligt at spørge om hjælp!
Du har fået en skuffende karakter til prøven i matematik, og du ved, a..
Tilpas lektielæsningen ved at forstå dit barns læringsstil
Forskning om indlæring viser, at alle lærer forskelligt...
Styrk fagligheden i ferien
Så er det blevet efterårsferie, og det betyder en hel uge, hvor der ka..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.