Et billede af Sana fra Skam
Samija
Mentor
Indholdsfortegnelse Uddannelse & Karriere 10. april 2018 Læsetid: 4 min.

SKAM-skuespiller om uddannelse og eksamen

Nogle gange ville man ønske, at et døgn havde lidt mere end 24 timer. Især når man er studerende på et gymnasium. Gymnasieperioden er for mange unge mennesker en hård periode, der kræver meget af en. Det at finde en balance mellem skolen, lektierne, at være sammen med sine kammerater og endda måske også have et arbejde, lyder næsten umuligt. Forestil dig så at være ung og berømt og samtidig tage en ungdomsuddannelse.

Vi har spurgt Iman Meskini, bedre kendt som ”Sana” fra serien ”SKAM”, om hun ville give os et indblik i sit liv. Læs med her og få hendes råd til, hvordan man bedst muligt og mest fordelagtigt kommer succesfuldt igennem eksamensperioden.

Hvordan blev du skuespiller i SKAM?

Hvordan jeg blev skuespiller i SKAM? Tja, det hele begyndte da jeg gik i 2. klasse (svarer til 2.G på danske gymnasier) på en videregående skole. Jeg var aktivt medlem af organisationen ”Agenda X”, som er en ungdomsorganisation startet af ”Antiracistisk Center” i Oslo. De havde en blog, hvor jeg fik lov til at skrive et gæsteindlæg omkring det at være en muslimsk pige med hijab i Norge. Dette blogindlæg fandt NRK og opsøgte mig derefter. Jeg blev inviteret på audition, og det gik jo rigtig godt! Sådan kom jeg med i SKAM.

Hvad var din barndomsdrøm at blive, når du blev “stor”?

Min barndomsdrøm om hvad jeg ville være, når jeg blev voksen, skiftede meget. I en lang periode ville jeg vildt gerne være politimand, men det var indtil, jeg fandt ud af, at det ikke var tilladt at bære religiøs hovedbeklædning i dette erhverv.

Går du i skole? Hvordan håndterer du skolen sidelæns med din berømmelse?

I øjeblikket går jeg ikke i skole, da jeg er i værnepligt. Her går det at være ”berømt” helt fint. Folk er ikke så optaget af det her. Jeg føler, at jeg kan være mig selv, og folk lærer mig at kende for den jeg er.

Hvad betyder uddannelse for dig?

Uddannelse er ekstremt vigtig for mig. Viden er magt, hvis du spørger mig. Mangel på viden er det, der fører til fordomme, uvidenhed og misforståelser. Jeg glæder mig allerede til at blive færdig i militæret og komme tilbage på skolebænken igen!

Tænker du, at man kan leve et godt og lykkeligt liv, hvis ikke man har en uddannelse?

Jeg tror bestemt, at man kan leve et godt og lykkelig liv uden uddannelse. Uddannelse er i dag forventet af samfundet, men det er absolut ikke den eneste vej, man kan gå. Uddannelse er jo ikke for alle. Så længe du laver noget, du er glad for, så tror jeg bestemt, du kan være lykkelig uden.

Hvad plejer du at gøre, inden du skal op til en eksamen?

Når en eksamen nærmer sig, bliver jeg som regel meget stresset. Det er oftest fordi, jeg ikke har vært god nok til at læse igennem hele året. Så bliver det til nogle meget lange nætter med meget læsning, men også meget udskydelse. Jeg fortryder det hver gang, men det bliver det samme hver gang.

Har du nogle gode eksamenstips, du vil dele?

Jeg har selv brug for nogle gode eksamenstips, men hvis jeg skulle give nogle tips, så ville det være: 1. Læs igennem hele semesteret. Lad være med at åbne bogen for første gang 1 uge før eksamensdatoen. 2. gå i seng tidligt og stå op tidligt. Det er langt mere effektivt end at sidde oppe og læse hele natten. Søvn er jo måden, hjernen lagrer information på. 3. Sig det du læser højt. Luk bogen indimellem og genfortæl det du har læst til nogen.

Har du til sidst noget, du ønsker at fortælle de unge mennesker, der ønsker at tage en uddannelse eller er ved at tage en uddannelse?

Dette er til alle der skal til at starte på uddannelse eller er igang med en uddannelse: Uddannelse er kernen til alt. Uddannelse bygger din fremtid. Viden er magt. «The pen is mightier than the sword».

Imans svar er oversat fra norsk til dansk.

Uddannelse & Karriere

Se alle

Hjemmeundervisning | Alt det du bør vide, inden I starter
Hjemmeundervisning kan være en rigtig god mulighed...
5 råd til hvordan du finder den helt rigtige uddannelse
Hvis du synes, det er svært at vælge en uddannelse efter gymnasiet, så..
Bliv klogere på hvilken uddannelse, du skal vælge
D. 5. juli kl. 12:00 er der frist for optagelse på landets videregåend..
Student - Hvad skal man så?
”Hvad vil du være, når du bliver stor?” er nok et af de spørgsmål, vi ..
Sådan håndterer du at få afslag på drømmeuddannelsen
Det kan være et kæmpe nederlag at få afslag på sin drømmeuddannelse...
Sådan bliver kvote 2 din vej til drømmestudiet!
Læs med her, hvor du får råd til at klare dig gennem den krævende kvot..
Ungdomsuddannelse: Få overblik over dine muligheder
Her opridses kort de forskellige muligheder samt forskelle og ligheder..
Uddannelsesvalg - få et overblik over dine muligheder
Nu er det ved at være tid til at søge ind på en videregående uddannels..
Er gymnasiet det rette for dig? Test dig selv her
Her er 5 ting der viser, om gymnasiet er det rette for dig...
Sådan skriver du en god ansøgning
Jeg vil dele mine fire bedste tips og tricks for at guide dig til en s..
Efterskole: Hvad kan du forvente?
Få en bedre ide om, hvad der venter dig på efterskolen gennem mentor M..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.