Sådan klarer du dig gennem kvote 2!
Opdateret december 2021
Opfylder du ikke adgangskravene til at søge uddannelse i kvote 1, eller er du ikke sikker på, at dine karakterer er høje nok? Så er kvote 2 din gyldne chance for at blive vurderet på et bredere grundlag og derigennem sikre dig en plads på drømmestudiet alligevel! Læs med her, hvor du får råd til at klare dig gennem den krævende kvote 2-proces.
Ansøgningsfristen for kvote 2 er den 15. marts kl. 12, og hvad, der bliver lagt vægt på under vurderingen af ansøgningen, varierer fra uddannelse til uddannelse. Derfor er det en god idé at lave en grundig research og at sætte god tid af, når man skal søge ind på kvote 2.
Kvote 2-optag sker enten gennem en motiveret ansøgning eller gennem optagelsesprøver og interviews.
Den motiverede ansøgning
Den motiverede ansøgning viser, hvem du er, og hvorfor dine kvaliteter og kompetencer gør dig til det perfekte match til uddannelsen. Da ansøgningen er personlig, findes der altså ikke noget endegyldigt svar på, hvordan den skal se ud, men der er nogle formelle krav og regler, som er gode at huske.
Her kan du læse nogle overordnede krav til din kvote 2 ansøgning.
Inden du går i gang med den motiverede ansøgning, skal du:
- læse studieordningen grundigt for den uddannelse, du søger ind på.
- undersøge, hvad uddannelsesstedet vægter højest ved kvote 2.
Husk:
- Ansøgningen må maksimalt fylde mellem 1-2 sider af 2400 tegn (altså maksimum 4800 tegn) afhængigt af uddannelse. De motiverede ansøgninger til CBS må eksempelvis fylde helt op til 2 sider, hvor de på RUC kun må fylde 1-1,5 side, så husk at undersøge kriterierne for netop den uddannelse, du søger.
- Ingen grammatiske smuttere! Du kan eventuelt få dine forældre eller en nær ven til at læse din ansøgning og give dig feedback, inden du sender din ansøgning af sted.
- Der skal vedhæftes et CV, der kan dokumentere din relevante opkvalificering nævnt i ansøgningen (erhvervserfaring, højskole, rejser, ekstra uddannelse osv.)
- Den motiverede ansøgning peger fremad, mens dit CV er bagudrettet.
- Den skal skrives på dansk, norsk eller svensk. Er uddannelsen på et andet sprog, fx engelsk, skal den motiverede ansøgning også skrives på engelsk.
- Den skal være målrettet én uddannelse.
I din ansøgning skal du:
- Give en fagligt begrundet motivation, hvor du fortæller om de aktiviteter, du har lavet frem til nu, som har givet dig en relevant ballast. Måske har du været på højskole i udlandet, været frivillig eller noget helt tredje, som har givet dig nogle kvaliteter og kompetencer, der vil gøre dig til en megafed studerende på den uddannelse, du søger?
- Formidle dine styrker og svagheder i forhold til uddannelsen og komme ind på, hvilken rolle det spiller.
- Vise, at du har kendskab til uddannelsens fagindhold og struktur.
Her kan du læse mere om, hvordan du skriver den perfekte motiverede ansøgning!
Optagelsesprøver og interviews
Nogle uddannelser gør ikke brug af motiverede ansøgninger, og derfor skal du højst sandsynligt igennem både optagelsesprøver og interviews i din kvote 2-proces. Processen vil i så fald inkludere:
- Dokumentation af opnåede erhvervs- og studieerfaringer.
- Deltagelse i et mundtligt og/eller skriftligt interview.
- Deltagelse i tests af dit faglige og studiemæssige niveau (fx uniTEST).
Kvote 2-processen kan være en lang og uoverskuelig affære – især når man aldrig har prøvet det før. Heldigvis er der hjælp at hente. Eksempelvis tilbyder virksomheden Mimer personlig assistance i kvote 2-processen. Her får du skræddersyet hjælp til din motiverede ansøgning, gode råd til dit CV, adgang til et online testmodul og meget andet, der forbereder dig på kvote 2.
Held og lykke med kvote 2-processen!