Elev lytter på sin mentor
Signe Vicedal
Mentor og studentermedhjælper
Indholdsfortegnelse Spansk 25. marts 2022 Tilmeld nyhedsbrev

Gør spansk håndgribeligt med disse 4 øvelser

Når man skal lære et nyt fremmedsprog, er der altid meget at holde styr på, og lektielæsningen kan hurtigt virke som en stor mundfuld. Vi kommer her med fire idéer til anderledes måder at takle spansklektierne på. De kan bruges både i folkeskolen og gymnasiet.

1) Leg restaurant

En god indgangsvinkel til at lære et nyt sprog er at lave sjove og lærerige lege. Den første aktivitet kan bruges i både grundskolen og i gymnasiet, da man kan justere sværhedsgraden, i forhold til hvor komplekse sætninger og ord der bruges i legen. Det går ud på, at man skiftes til at være el camarero (tjeneren) og el visitante (gæsten/besøgende), hvor tjeneren byder velkommen og forklarer dagens menu, hvorefter den besøgende spørger ind og bestiller mad og drikkevarer. Legen er med til at udvide dit barns ordforråd i forhold til dagligdags ord inden for mad og drikke på en sjov måde, i stedet for at sidde og terpe ordene en ad gangen på et stykke papir eller på en skærm.

2) Bryd sætninger op og sæt dem sammen igennem

Spansk grammatik kan være svært at knække koden til, især med udsagnsordene, der er bøjet i person og tal, fordi grammatikken på mange måder er fjernt fra dansk. En anderledes måde at træne den grammatiske sans er ved at lave nogle spanske sætninger på et stykke papir, klippe dem ud ord for ord og få dit barn til at sætte sætningerne rigtigt sammen igen. På den måde skal dit barn tage højde for flere ting såsom spansk ordstilling, placering af tillægsord på spansk, navneordenes bestemthed og udsagnsordenes bøjning. Denne aktivitet kan også varieres efter niveau og klassetrin, så sætningerne kan være alt fra ”El padre es alto” (faren er høj) til ”El perro tiene hambre, entonces los propietarios lo dan comida de perro” (hunden er sulten, så ejerne giver den hundemad).

3) Hvad handler sangen ”Bailando” af Enrique Iglesias om?

Vi kender alle til det at skråle med på en god sang, men man ved egentlig ikke, hvad sangen rigtigt handler om. I øvelsen her arbejder I med spanske sange og deres tekster, så dit barn får en forståelse for, hvad der bliver sunget om. Ved at lede efter og oversætte de ord, der optræder flest gange, sporer I jer hurtigt ind på, hvad sangen handler om. Legen henvender sig til både grundskolen og til gymnasiet, idet man sagtens kan nøjes med at oversætte få ord og sætninger, men man kan også oversætte hele teksten og til slut på spansk opsummere, hvad den handler om. Øvelsen træner både lytning og læsning, og den er med til at udvide dit barns forståelse og ordforråd.

4) Koble dansk og spansk gennem stafet

Legen her er for dem, som gerne vil bevæge hele kroppen, når de skal lære. En stafet er en god måde at få aktiveret kroppen på og samtidig få en pause fra de tunge spanskbøger, og øvelsen kan varieres efter niveau. Når man skal lære et nyt sprog som spansk, er det essentielt, at man kan se ligheder og forskelle med det danske sprog. Stafetten fungerer på den måde, at der på papir laves en række danske ord/sætninger, som skal matches med de spanske. Papirlapperne med de danske ord lægges i den ene ende af stuen og de spanske i den anden ene, hvorefter dit barn skal løbe frem og tilbage for at finde dem, der passer sammen. Med legen trænes barnets læsning, hukommelse og ordforråd, hvilket er nøgleord i mødet med et fremmedsprog. Stafetten kan desuden tilpasses efter dit barns interesser – elsker dit barn fodbold, kan I skifte stuen ud med haven, hvor der dribles fra den ene ende af haven til den anden og på den måde koble ordene sammen.

Alle børn lærer forskelligt, viser forskningen, og det kan derfor være en god idé at prøve nogle forskellige aktiviteter/lege af. God fornøjelse!

Vi tilbyder også lektiehjælp i spansk - både til elever i grundskolen og gymnasiet. Vi kan hjælpe med oversættelser, læsning, udtale, skriftlige afleveringer, analyse af tekster, grammatik m.m.

Hurtigst muligt I eftermiddag I aften I morgen

Spansk

Se alle

Mucho eller muy på spansk?
Hvad er det nu liiiige, der er forskellen på mucho og muy på spansk? H..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.