Caroline Froulund
Mentor
Indholdsfortegnelse Trivsel & motivation 6. juni 2024 Tilmeld nyhedsbrev

Koncentrationsbesvær: 5 råd til at holde fokus

Mærker du nogle gange, at du zoner ud, når skoledagen begynder at føles lang? Eller kan det tage dig timevis at komme igennem en opgave, fordi du bliver distraheret? Det er helt normalt. Og der er heldigvis en række måder, du kan gøre det bedre på. Læs her, hvordan du får nemmere ved at koncentrere dig!

Distraktioner

Det kan være svært at lade mobilen være, hvis den bliver ved med at vibrere ved siden af dig. Derfor er det en god idé at sætte den på forstyr ikke eller lægge den væk og aftale med dig selv, at du først kigger på den igen, når du er færdig med din opgave. På den måde stjæler mobilen ikke din opmærksomhed.

I skolen kan det være svært ikke at deltage i de samtaler, dine venner har omkring dig. Husk, at det er okay at sætte sig et andet sted eller give udtryk for, at du gerne vil følge med i timen. Det kan være svært at fokusere, hvis der er meget snak omkring dig.

Del opgaverne op

Det kan være uoverskueligt at sætte sig og lave en opgave, hvis du ved, at det kommer til at tage lang tid. Derfor er det en god idé at dele opgaven op i små bidder. Så kan du lægge små pauser imellem bidderne og på den måde gøre opgaven mere overskuelig. Nogle gange kan man miste koncentrationen, fordi der er langt til målet. Så er det smart at sætte små delmål op for sig selv.

Find frem til, hvorfor du ikke kan koncentrere dig

En god måde at blive bedre til at koncentrere sig på er at finde ud af, hvorfor det er svært.

Hvis du har svært ved at koncentrere dig om de ting, du synes er kedelige, kan det være en god idé at sætte delmål, som det blev beskrevet ovenover. Så kan du eventuelt have små belønninger, når du når et delmål. 

Handler det om, at du har svært ved at sidde stille og kan blive rastløs, er det en god idé at finde noget, du kan sidde med i hånden. På den måde kan du stadig fokusere på din undervisning og din opgave, men der sker stadig noget andet, hvilket kan hjælpe dig med at bevare koncentrationen.

Det kan også være, at du mister koncentrationen, fordi tingene er svære at forstå. Og det er helt okay! Det kan være svært at give opmærksomhed til noget, man ikke forstår. Så kan det være en god idé at spørge om hjælp omkring dig hos din lærer, dine venner, dine forældre eller måske en mentor.

Hvis du har svært ved at finde frem til, hvorfor du ikke kan koncentrere dig, kan det også være vigtigt at snakke med nogen omkring dig om det. Måske kan de hjælpe med at finde frem til problemet.

Spis godt og få luft og motion

Det kan være svært at koncentrere sig, hvis man er sulten, eller hvis man ikke har spist nok. Hjernen får energi af mad, så det er vigtigt, at du spiser godt i løbet af skoledagen, så du kan koncentrere dig.

Det er også godt at få frisk luft. Kom udenfor, når du har pause. Hvis du sidder med en opgave, er det smart, hvis du deler opgaven op ved for eksempel at gå en tur. Motion er også godt til at få hjernen til at fokusere bedre – og det er også smart, hvis du har svært ved at sidde stille. Måske kan du spille fodbold i haven eller løbe en tur, inden du går i gang med din opgave, eller når du kommer hjem fra skole.

Er der andet, der nager?

Hvis du i perioder har svært ved at koncentrere dig, fordi dine tanker flyver alle mulige andre steder hen end på den opgave, du sidder med, skal du overveje, om det er, fordi der er noget andet, der nager. Sker der noget derhjemme, du tænker meget på? Er der noget med dine venner, du ikke kan slippe? Eller måske noget helt andet? Under alle omstændigheder er det vigtigt, at hvis dine tanker bliver ved med at vende tilbage til det samme og holder dig fra at koncentrere dig, så prøv at få det løst. Snak med nogen omkring dig om det, der fylder i dit hoved. Det kan være en stor hjælp og få dig til at fokusere mere.

Alt i alt er det vigtigt, at du ikke slår dig selv oven i hovedet, hvis du ikke kan koncentrere dig. Det, du skal gøre, er, at du skal finde ud af, hvorfor du ikke kan koncentrere dig og forsøge at løse det. Og så huske på, at det er smart at tage pauser og sætte mål for at komme godt i gang.

Trivsel & motivation

Se alle

6 gode råd til perfektionisten - lær at anerkende dig selv
Sætter du høje krav til dig selv, og har du ofte høje forventninger om..
Sådan fastholder du koncentrationen og motivationen i timen
Det vigtigste som studerende – om end det virker åbenlyst – er at hold..
4 gode råd til mere balance i hverdagen
Efter en dejlig juleferie nærmer er hverdagen nu tilbage, og der er ig..
Ordblindhed: brug rollemodeller til at motivere og inspirere dit barn
Der kan være mange bekymringer forbundet med fremtiden for børn og ung..
Sådan får du tid til både skole og venner
Læs med her, og få de 7 gyldne regler til hvordan man jonglerer skole ..
10 råd til håndtering af studiestress
Her er hjælp til, hvordan du identificerer din stress, og 10 råd til h..
Opskriften på en sjov og lærerig børnefødselsdag
Her kommer nogle gode idéer og forslag til en sjov børnefødselsdag...
Sådan bliver du bedre til at fastholde koncentrationen
Det er ikke altid lige nemt at koncentrere sig og fokusere på sit skol..
Inspiration til lektier og hjemmeundervisning
Mangler du inspiration til hjemmeundervisning, lektier og leg, du kan ..
Det er ALDRIG pinligt at spørge om hjælp!
Du har fået en skuffende karakter til prøven i matematik, og du ved, a..
Tilpas lektielæsningen ved at forstå dit barns læringsstil
Forskning om indlæring viser, at alle lærer forskelligt...
Styrk fagligheden i ferien
Så er det blevet efterårsferie, og det betyder en hel uge, hvor der ka..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.