Mor og elev ser elevens udvikling
For forældre
Læsetid: 8 min.
8. august 2019
Pernille Petersen
Kommunikationsmedarbejder

Sådan hjælper du dit barn til bedre digitale vaner

Hjælp dit barn til bedre digitale vaner
Er du narkoman? Altså den slags narkoman, der får et hurtigt fix af Facebook, Instagram og Snapchat. Som ikke kan overleve en middag uden at tjekke arbejdsmailen flere gange og som tjekker sin smartphone som det sidste inden sengetid? Så er det måske tid til at ændre dine digitale vaner, så du kan gå forrest og hjælpe dit barn til at få bedre digitale vaner.

Læs med her og få råd til, hvordan du hjælper dit barn – og dig selv – til bedre digitale vaner.

Den digitale forurening

Imran Rashid, forfatter til bogen: ”SLUK – kunsten at overleve i en digital verden”, introducerer begrebet ”digital forurening”.

Klimaforandringer og forurening er blandt de mest omtalte emner for tiden. Men vi tænker måske ikke over den digitale forurening, som hver dag fylder vores liv med overdreven støj, lyd og lys. Hver dag bombarderer skærme os med notifikationer og vibrationer – et hav af distraktioner.

Børn i dag fødes ind i en digital verden, hvor de ofte lærer at betjene en tablet, før de kan gå, tale og skrive. Digitale medier får derved en kæmpe indflydelse i børnenes liv, både hjemme, i skolen og i fritiden. Fordi de digitale værktøjer fylder så meget, har de en enorm indflydelse på børns muligheder for at klare sig godt i livet, og derfor er det altafgørende at grundlægge gode digitale vaner i hjemmet.

De færreste er i tvivl om, at motion, økologi og sunde kostvaner er vejen til et godt og langt liv. Men som forælder bør man være mindst lige så opmærksom på det digitale indhold, der proppes i vores børn – som den mad, børnene putter i munden.

Fra samvær til fravær

En familie er samlet om spisebordet for at spise aftensmad eller i sofaen for at se tv. Den yngste kigger på iPad, den ældste ”snapper”, mor tjekker Facebook, mens far besvarer arbejdsmails. Måske dette scenarie virker bekendt?

Selvom familien sidder sammen, befinder de sig kilometer fra hinanden mentalt.

Førhen krævede det et aktivt valg at tænde for tv’et eller sætte sig ved computeren. Med den digitale udvikling har vi hele tiden en tablet eller smartphone på os. De gør konstant opmærksom på sig selv og lokker med lyd, vibration og notifikationer, som fortæller, at der er kommet nye Facebook-opdateringer, mails og nyheder.

I mange familier er samvær blevet til fravær, og i værste fald lærer børnene, at socialiseringen med andre mennesker foregår via en skærm og ikke i det fysiske rum. Det er en konsekvens af den føromtalte digitale forurening. Heldigvis kan du selv gøre noget for at mindske den digitale forurening.

På digital afvænning

Overdreven tilstedeværelse i den digitale verden kan resultere i koncentrationsbesvær, indlæringsvanskeligheder og søvnløshed. Samtidig har det også betydning for børns sociale evner.

Der er altså mange ulemper forbundet med, at digitaliseringen stjæler mere og mere af vores tid, og løsningen er lige til: SLUK. Men hvorfor gør vi ikke bare det?

Fordi det svarer til at bede en alkoholiker om at stoppe med at drikke eller tvinge en narkoman til at stoppe med sit misbrug. Når du eller dit barn kan sidde og stirre på en skærm i flere timer, er det fordi, der sker en belønning i hjernen, som fastholder en – det er stoffet dopamin, også kaldet lykkehormonet. Derfor skal vi på digital afvænning og vænne os til at skabe sundere digitale vaner i hverdagen.

”5 digitale trafikregler”

Her får du Imran Rashids 5 råd til at få sundere digitale vaner i dit barns hverdag.

1) Dit barn er et biologisk væsen

For at kunne modstå det digitale livs fristelser, skal de basale behov være dækket. Er dit barn i underskud af vand, mad eller søvn, virker impulskontrollen ikke, og så er det nemt at falde i den digitale fælde.

2) Vær kritisk over for indholdet

Vælg apps og programmer, som har et formål – andet end bare at få dit barn til at blive ved med at spille. Et eksempel er Ramasjang-universet, hvor formålet er at lære bogstaver og tal. Man kan kalde det at kigge efter de ”økologiske” apps, programmer og spil.

3) Snak med dit barn om oplevelser på nettet

En snak med dit barn kan give et fingerpeg om, hvor meget det digitale liv fylder, og om dit barn er udsat for – eller måske selv udøver – cybermobning eller anden uhensigtsmæssig adfærd på nettet.

4) Lav aftaler, der begrænser tablettiden

Lav aftaler med dit barn om, hvor meget han/hun må bruge digitale værktøjer. Indfør eksempelvis skærmfri dage og mobilfri zoner (fx ved spisebordet, i sofaen mv.) Find i stedet en god bog frem, som du kan læse sammen med dit barn, eller indfør en fast brætspilsaften.

5) Vær et godt eksempel

Sørg for selv at være et godt eksempel ved at begrænse din egen skærmtid og overholde de mobilfri zoner og skærmfri dage. Det klinger hult, hvis du selv liiige skal tjekke en ”meget vigtig” mail midt i aftensmaden, når I har aftalt, at spisebordet er mobilfri zone.

Sluk for skærmen og tænd for samværet

Den teknologiske udvikling har gjort, at vi kan meget i dag. Men vi kan desværre ikke få flere timer i døgnet, og da vi ikke har fået flere timer i døgnet, må det stigende forbrug af digitale platforme betyde, at vi tager tiden fra noget andet – for eksempel samværet med vores børn. Hver gang du tænder skærmen, risikerer du altså at slukke for nærværet med dit barn.

Så kig op, læg din smartphone væk og vær til stede. Ved selv at gå forrest med bedre digitale vaner samt følge de 5 råd, hjælper du dit barn til at få sundere digitale vaner.

Du kan købe Imran Rashids bog, ”SLUK – kunsten at overleve i en digital verden”, introducerer begrebet ”digital forurening”, her.

For forældre | 8. september 2019
Sådan får I det meste ud af regnvejrsdagen
Det danske vejr forbindes ofte med lange og kolde regnvejrsdage, hvor ..
For forældre | 21. september 2023
Sådan motiverer du dit barn til læring
Motivation handler om at have lyst. Kunsten at optimere indlæring hand..
For forældre | 12. august 2018
Sådan styrker du dit barns faglighed med bevægelse
..
For forældre | 15. september 2019
3 råd til, hvordan du hjælper dit barn ud af mistrivsel
Dit barn tilbringer en stor del af sit liv i skolen. Derfor er det alf..
For forældre | 1. september 2019
5 råd til at hjælpe din teenager til mere selvtillid og selvværd
Som ung er der mange idealer, man føler, man skal leve op til – ikke m..
For forældre | 2. november 2020
3 lærerige aktiviteter til børn med koncentrationsbesvær
Vil du gerne have inspiration til lærerige aktiviteter for dit barn me..
For forældre | 2. oktober 2023
10 lektieråd til dit barn med koncentrationsbesvær
Har dit barn meget svært ved at koncentrere sig under lektielæsningen?..
For forældre | 6. marts 2017
Sådan roser du dit barn rigtigt?
Al ros er ikke god ros: Dine rosende ord kan påvirke dit barns opfatte..
For forældre | 14. april 2019
Aktiver dit barn i påsken med leg og læring
Påsken er over os, og det betyder masser af hygge. Men påsken kan også..
For forældre | 17. april 2019
Sådan hjælper du dit barn ud af stress
Ifølge Den Nationale Sundhedsprofil føler flere og flere unge sig stre..
For forældre | 4. oktober 2023
Boost dit barns motivation og skoleglæde med disse 3 råd
Der er en sørgelig tendens i tiden til, at nyheder om børns mistrivsel..
For forældre | 20. maj 2019
Sådan støtter du bedst dit barn under læseferien
Som forældre kan det være svært at vide, hvordan man bedst støtter sit..

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.