Lektiehjælp er det perfekte studiejob, hvor du gør en forskel
Nina Illum Nørregaard
Kommunikations- og marketingansvarlig hos MentorDanmark
Indholdsfortegnelse Eksamen 15. marts 2023 Læsetid: 14 min.

15 gode råd til at bestå en mundtlig eksamen

Når du skal til mundtlig eksamen, får du ikke en karakter for alt det, du ved – men for det, som du præsenterer ved eksamensbordet. Derfor kan eksamensperioden også være en stressende tid for mange og resultere i eksamensstress. Det er en tid, hvor man skal præstere sit bedste og vise sin viden og forståelse for faget.

Det kan være svært og uoverskueligt at finde ud af, hvordan man bedst forbereder sig til eksamen, og hvordan man skal præsentere sit materiale på den bedst mulige måde, men med disse 15 gode råd til mundtlig eksamen kan du sikre dig, at du er klar til at tage udfordringen op og få en rar eksamensoplevelse og forhåbentlig forbedre din karakter.

1. Start eksamensforberedelserne i god tid

Undgå at lade eksamensforberedelserne komme som en overraskelse. Sørg for at komme i gang i god tid, så du ikke får alt for travle og stressende dage op til eksamen. Det tager altid længere tid at læse op til eksamen, end man tror.

2. Skab overblik og lav en realistisk tidsplan – hold dig til den

Det er vigtigt, at du planlægger og strukturerer din tid i eksamensforberedelsen. Start med at få et overblik over pensum og de dage, du har tid rådighed. Planlæg også, hvad der er vigtigst at få læst. Er der noget særligt stof fra pensum, som du ikke har styr på? Så er det en god idé at få læst op på. Vurdér, hvilke dele, der skal læses grundigt, og hvilke du kan skimme.

Find ud af, hvornår på dagen du læser, lærer og koncentrer dig bedst og reservér så de timer til eksamenslæsning. Tegn en månedsplan eller et ugeskema og markér alle eksaminer og deadlines for afleveringer. Skriv også gerne andre aftaler ind i oversigten: Hvornår skal du arbejde? Hvornår skal du til træning eller ses med vennerne?

Lav en helt konkret plan for hver dag og korrigér den løbende, hvis det er nødvendigt. Du kan bruge denne PDF-skabelon til at strukturere din læseplan.

Fastlæg kun 60 % af din tid, så du har plads til uforudsete ting. Afsæt med fordel den sidste dag inden eksamen til repetition af stoffet.

3. Work hard, but smart

Hold pauser og hold fri. Det er vigtigt at få et afbræk fra bøgerne og koncentrationen for at mindske eksamensstress. Skriv ind i din plan, hvornår du skal holde fri og sørg for at prioritere din søvn. Hold også små pauser undervejs, hvor du strækker dig eller bevæger dig. Det styrker din koncentration og indlæring.

Sov godt. Gerne i 7-9 timer. Under søvnen bearbejdes dagens input, herunder din læsning, og hjernen lader op til næste dag. Lykkes det ikke at sove, kan du med fordel tage en powernap på 20 minutter midt på eftermiddagen.

Sørg også for, at du har de rette betingelser for læring. Det er vigtigt, at din hjerne er frisk og klar til at lære - og det er kun dig, der kan sørge for det. Sæt dig med stoffet, der hvor du befinder dig bedst: i stærkt lys ved vinduet, i hjørnet i sækkestolen, ved skrivebordet på værelset eller ved spisebordet i køkkenet.

Forhold dig aktivt til stoffet, mens du læser: tal højt, stil spørgsmål til teksten, tegn illustrationer, bevæg dig, skriv noter etc. Gå efter det, der virker bedst for dig.

Hold læsetid og fritid skarpt adskilt. Drop mobil, mails, Facebook etc. i arbejdstiden. Gå helt bevidst efter det, som virkelig gør dig glad, når du holder fri. Det vil give dig ny energi til at vende tilbage til stoffet.

4. Bevægelse gør dig glad

Bevægelse er vigtig for trivsel og indlæring. Bevæg dig mindst 30 minutter hver dag i eksamensperioden – gerne på en måde, der gør dig glad. Du kan gå eller cykle en tur. Sørg for at få pulsen op minimum to gange om ugen, så forbrænder du nemlig stresshormoner og skaber øget koncentration. Du vil også opleve, at du får nemmere ved at falde i søvn.

5. Spis godt og varieret

Maden leverer brændstof til hjernen, så sørg for at få næringsrige måltider. Hold igen med sukker, kaffe og alkohol, men drik endelig masser af vand. Har du brug for snacks undervejs, så vælg noget, der giver energi; nødder, bær, gulerødder, frugt etc.

6. Få en god notatteknik

Lær dig selv en god notatteknik med disse øvelser. Strukturér dine noter på en overskuelig og effektiv måde. Det kan f.eks. være i mapper, som er nemme at finde rundt i eller i et ringbind med faneblade. Skal du til mundtlig eksamen i dansk, kan det være hensigtsmæssigt at sortere dine noter efter emner, så du kun har de noter med, som du har brug for. Hav dine noter klar senest dagen før eksamen.

7. Brug dine medstuderende og klassekammerater og spørg om hjælp

Check ind med dine klassekammerater for at holde motivationen højt. I kan øve jer på at holde oplæg foran hinanden og give konstruktiv feedback. Det er også en god idé at øve sig i at forklare andre om stoffet, som du har læst om, så du føler dig mere hjemme i det. I kan aftale at gennemgå svære begreber, teorier og stille hinanden uddybende spørgsmål.

Hvis det hele vokser dig lidt over hovedet, så bed om hjælp hos dine forældre, din lærer eller studievejleder. Du kan også læse mere om vores muligheder for eksamenshjælp med en mentor.

8. Øvelse gør mester

Præsenter dit eksamensoplæg for dig selv, for dine forældre, søskende eller dine medstuderende. Det er vigtigt at finde ud af, hvor lang tid oplægget tager, og om noget skal ændres. Du kan også optage dig selv på lyd eller video, så du får overblik over, hvor dine eventuelle svagheder er. Det kan være, at du f.eks. snakker for hurtigt eller siger meget ”øh”.

Har du skrevet en opgave eller rapport, som du skal forsvare til eksamen, er det vigtigt, at du læser den grundigt i gennem inden eksamen og forholder dig til stoffet i et nyt perspektiv.

9. Førstehåndsindtrykket: Kom i god tid og gør en god entré

Stå op og gør dig klar i god tid. Det er en god idé at komme i god tid, så du ikke bliver stresset. Kom mellem 15-30 minutter før. Sørg også for, at du føler dig tilpas i dit tøj, når du skal til eksamen. Huer og kasketter udstråler en useriøs attitude, så lad dem blive i tasken. Det vigtigste er, at du er pæn og præsentabel. Lav ikke om på dig selv!

Hils pænt på både din lærer og censor. Giv gerne hånd, når du kommer ind. Kig dem i øjnene og smil imødekommende, også selvom du er nervøs. Det er både høfligt og kan også løsne op for din nervøsitet. En god øjenkontakt er med til at signalere selvtillid og fagligt overskud. Træk vejret, ret ryggen og forsøg at virke afslappet og med selvsikkerhed.

Skal du trække et spørgsmål, er det en god idé at virke positiv, når du har trukket. Bliver du skuffet, kan du bare lade være med at sige noget og nøjes med at smile.

10. Kom godt fra start ved at tage ordet og præsentér din struktur

Indled din eksamen med at præsentere din disposition, hvor du fortæller, hvad du vil snakke om, og hvilke hovedpunkter, du gerne vil berøre. Sætter du selv scenen, er der større chance for at undgå overraskende spørgsmål, som du ikke har forberedt dig på.

Undgå at læse op fra din disposition og noter, da det kan få dig til at virke usikker.

11. Tag kontrol og spørg igen

Stiller din lærer eller censor et spørgsmål, som du har svært ved at forstå, må du gerne bede dem om at omformulere eller uddybe det. Det giver dig også ekstra tænketid, og ofte får du mere substans i spørgsmålet, hvilket kan hjælpe dig i den retning mod svaret.

Du kan med fordel skifte emne, hvis du fornemmer på lærer og censor, at de gerne vil videre. Det viser, at du har overblik over stoffet til eksamen.

12. Brug fagsprog og nyt stof

Sæt dig ind i fagudtrykkene og brug dem, når det er relevant. Udvælg eventuelt nogle få, som du beslutter dig for at bruge.

Hvis du har overskud, kan du inden eksamen sætte dig ind i nyt stof, der rækker ud over pensum. Det er ikke et krav, men det giver ekstra point at kunne mere, end det forventes.

Det kan også være en fordel at fortælle om flere pointer, som du gerne ville have berørt, hvis du havde mere tid.

13. Tal med gennemslagskraft og brug gerne tavlen

Taler du med kraft i stemmen, signalerer du, at du er overbevisende og fagligt kompetent. Tal med et passende tempo – ikke for hurtigt og ikke for langsomt.

Du kan med fordel bruge tavlen til at illustrere dine pointer. Det viser overskud og kan hjælpe dig med at uddybe dine pointer. Det er en god idé at spørge eksaminator først, om du kan bruge tavlen.

14. Gå ikke i panik over fejl – lærer og censor er dine medspillere

Tag den med ro, hvis du kommer til at lave en fejl. Fortsæt helt roligt fra det sted, hvor du slap. Mundtlig eksamen er ikke en kamp. Både din lærer og censor har lige så stor interesse i, at det skal gå dig godt. Det er deres opgave at hjælpe dig på vej til en god karakter.

15. Brug disse øvelser til at mindske eksamensangst

Hvis du har eksamensangst, så søg hjælp. Det er ikke pinligt, og mange oplever, at eksamensperioden er så stressende, at de bliver fysisk og mentalt påvirkede af det. Der findes et utal af øvelser, som du kan bruge til at berolige dit nervesystem. De kan være gode at bruge i tiden op til eksamenen, under forberedelsen og inde til selve eksamenen.

Eksamen

Se alle

Føler du stress i eksamensperioden?
Kender du dét, din appetit er forsvundet, du har svært ved at sove. Di..
7 uundværlige eksamenstips
Det er vigtigt, at du planlægger din læseferie og strukturerer din tid..
Sådan kan du hjælpe dit barn op til eksamen
Dit barn bliver gradvist mere frustreret over eksamen, men hvad kan du..
7 tips til en god eksamen fra superstudenterne
Her får du 7 gode råd til, hvordan du når dine mål, så du får den kara..
Sådan forbereder du dig til en skriftlig prøve
Gør de skriftlige prøver dig nervøs? Prøv at læse med her, for du er i..
Sådan får du mest ud af din læseferie
Dette indlæg handler om, hvordan du på bedst mulig vis kan få udnyttet..
Sådan scorer du topkarakterer til dine skriftlige eksaminer
Det første, du skal vide om skriftlige eksaminer, er, at forberedelse ..
Planlæg din læseperiode og få den karakter, du fortjener
Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. ..
Sådan overlever du din 24-timers eksamen
Du skal op i en 24-timers eksamen, men hvordan er det nu lige, du gør ..
Det skal du vide om NV eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
Det skal du vide om AP eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
10 tips og tricks til den skriftlige eksamen
Du sidder måske allerede og får svedige håndflader, nervøse tanker og ..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.