Skab bedre rammer for lektierne med disse råd

Der findes ikke én standardskabelon for optimal lektielæsning, da hvert barn jo er unikt. Derfor er det helt naturligt, at I må eksperimentere jer frem til den bedste måde at gå til lektierne på. Både i forhold til hvornår og hvordan de skal lave lektier - og med hvem og hvor. Selvom det altid vil afhænge af det enkelte barn og jeres struktur derhjemme, er der nogle generelle ting, du som forælder kan gøre for at skabe bedre rammer for lektielæsningen. Her får du seks råd, der kan tilpasses dit barns lektielæsning.

Organiser lektielæsningen
Ofte vil dit barn have lettere ved nogle fag end andre. Hvis du ikke allerede ved, hvilke fag dit barn bedst og mindst kan lide, skal du starte med at høre om det. Herefter kan du nemlig hjælpe dit barn med at strukturere lektierne. Prøv at gøre det sådan, at de ikke skal begynde eller slutte med det fag eller emne, de har sværest ved. I stedet kan du opfordre dit barn til at starte med det ’letteste’, derefter kan dit barn tage det ’svære’, og til sidst noget ’let’ igen. På den måde vil dit barn ikke føle sig for demotiveret til at gå i gang. Og du undgår også, at dit barn skal sidde med det fag, han/hun mindst kan lide, når det er blevet sent, og dit barn er blevet træt.

Tag pause
I skolen er dit barn vant til at holde pauser, hvor det mentalt og fysisk kommer væk fra undervisningen. Afhængigt af hvor længe dit barn skal lave lektier, kan det være en god idé at aftale bestemte pausetider. Det kan nemlig gøre lektielæsningen mere overskuelig for dit barn. Samtidig viser studier også, at mennesker præsterer bedre, når de får pauser. Pausens varighed bør afhænge af dit barns behov. Prøv eventuelt at undersøge, hvor lange pauserne er på dit barns skole. Selve pausen kan indeholde en aktivitet, som dit barn er glad for – gerne fysisk eller udendørs. På den måde hjælper du dit barn med at komme mentalt og fysisk væk fra lektielæsningen, hvilket er forudsætningen for, at pausen virker efter hensigten.

Hold koncentrationen
Oplever du, at dit barn har svært ved at holde fokus under lektielæsningen? Så er der flere ting, du kan gøre. Et råd er at give dit barn et fredfyldt sted at sidde, og se hvordan det påvirker koncentrationen. Uro eller larm i lokalet kan nemlig ofte virke forstyrrende. Mange familier opholder sig også ofte i samme rum, hvor man har gang i hver sin aktivitet. Men selv når aktiviteten er lydløs, kan det fjerne koncentrationen fra lektierne, hvis der er flere personer eller aktiviteter i rummet på samme tid. Måske skal dit barn ikke sidde med lektierne, der hvor I laver mad eller læser avis, selvom der ikke er decideret støj?

Luft ud
At dit barn føler sig frisk og klar i hovedet, er det mest optimale udgangspunkt for lektielæsning. Men det kan være ret svært at styre 100 procent. Én ting, du kan gøre, er at få luftet ud. Et dårligt indeklima kan nemlig give irriterede øjne og hovedpine. Og det er i hvert fald ikke med til at gøre dit barn klar og oplagt til lektielæsning.

Styr sulten
Det er temmelig simpelt, men det skal nævnes alligevel; blodsukkeret skal holdes i balance. Vi kender alle det øjeblik, hvor man bliver enormt irriteret, fordi man er sulten. Eller når vi får spist alt for meget, så vi ender med at lægge os på sofaen. Ingen af delene fordrer god lektielæsning. Når dit barn skal lave lektier, er det derfor en god ide at have styr på maven – og dermed også hovedet.

Skift lokation
Når vi sidder det samme sted, kan det være med til at forstærke bestemte vaner og mønstre – både de hensigtsmæssige og uhensigtsmæssige. Hvis dit barn ikke har fundet sig godt til rette, der hvor han/hun normalt laver lektier, kan I prøve at finde et andet sted. For nogle kan det også klares ved blot at skifte mellem at stå op og sidde ned.

Vi håber, de seks råd kan inspirere til bedre lektielæsningen.

Maiken, kommunikationsmedarbejder
Maiken er kommunikationsmedarbejder i kommunikationsafdelingen. Hun har fokus på at skabe relevant og givende læsestof til elever og forældre.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Skriv dig op og få de nyeste blogindlæg på mail. I den første mail du får, kan du vælge de emner, som interesserer lige netop dig.