Sådan undgår du at blive anklaget for snyd

Snyd - eller plagiat - tages meget alvorligt på gymnasiet og konsekvenserne er store. Det er derfor vigtigt, at dit arbejde er autentisk og helt igennem dit eget, hvis du skal have en god karakter - eller bare bestå. Derfor er det vigtigt, at du kildehenviser korrekt.

Her er fem råd til, hvordan du holder dine afleveringer i dydighedslandet:

1. Inspiration på et overordnet niveau
Det er godt at finde inspiration til sine opgaver, men lad inspirationen forblive på overordnet niveau. Er der tale om en stor opgave, kig da kun på afsnit som indledning og litteraturliste. Når du har fået indblik i en aflevering magen til den, du selv skal skrive, er det uhyre svært at distancere sig fra det, man har læst, og din opgave bliver derfor en ’semi-version’ af den, du har ladet dig inspirere af.

2. Undgå helt copy/paste
Det kan være fristende at kopiere et afsnit fra en fancy hjemmeside, hvor det hele står formuleret superskarpt, men det kan let komme til at bide dig i røven, så undgå det!

3. Stikordstilgang
Skriv stikord, når du læser i pensum eller på internettet, og formulér med udgangspunkt i stikordene din egen tekst med dine ord. Du undgår derved at skrive halvt af, som man ellers kan være tilbøjelig til.

4. Organisér dine henvisninger
Hver gang du har læst et afsnit i en bog eller fundet en hjemmeside, du vil bruge i din opgave, skriv da henvisningen ned med det samme. Det kan være en rigtig god idé at påbegynde litteraturlisten fra skriveprocessens begyndelse, fordi du løbende kan tilføje kilder på listen og ikke glemmer, hvor du fandt de gode guldkorn.

5. Spørg din lærer, hvis du er i tvivl
Sommetider kan det være kompliceret at notere litteratur-henvisninger, især hvis du inddrager alternativt materiale i din opgave. Spørg hellere din lærer én gang for meget end én gang for lidt. De vil helt sikkert hjælpe dig med alle former for henvisninger.

Knæk karakterkoden
Dette indlæg er et uddrag af bogen "Knæk karakterkoden - En håndbog til gymnasiet".

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.