Sådan undgår du at blive anklaget for snyd

Shutterstock_499599271

Snyd - eller plagiat - tages meget alvorligt på gymnasiet og konsekvenserne er store. Det er derfor vigtigt, at dit arbejde er autentisk og helt igennem dit eget, hvis du skal have en god karakter - eller bare bestå. Derfor er det vigtigt, at du kildehenviser korrekt.

Her er fem råd til, hvordan du holder dine afleveringer i dydighedslandet:

1. Inspiration på et overordnet niveau
Det er godt at finde inspiration til sine opgaver, men lad inspirationen forblive på overordnet niveau. Er der tale om en stor opgave, kig da kun på afsnit som indledning og litteraturliste. Når du har fået indblik i en aflevering magen til den, du selv skal skrive, er det uhyre svært at distancere sig fra det, man har læst, og din opgave bliver derfor en ’semi-version’ af den, du har ladet dig inspirere af.

2. Undgå helt copy/paste
Det kan være fristende at kopiere et afsnit fra en fancy hjemmeside, hvor det hele står formuleret superskarpt, men det kan let komme til at bide dig i røven, så undgå det!

3. Stikordstilgang
Skriv stikord, når du læser i pensum eller på internettet, og formulér med udgangspunkt i stikordene din egen tekst med dine ord. Du undgår derved at skrive halvt af, som man ellers kan være tilbøjelig til.

4. Organisér dine henvisninger
Hver gang du har læst et afsnit i en bog eller fundet en hjemmeside, du vil bruge i din opgave, skriv da henvisningen ned med det samme. Det kan være en rigtig god idé at påbegynde litteraturlisten fra skriveprocessens begyndelse, fordi du løbende kan tilføje kilder på listen og ikke glemmer, hvor du fandt de gode guldkorn.

5. Spørg din lærer, hvis du er i tvivl
Sommetider kan det være kompliceret at notere litteratur-henvisninger, især hvis du inddrager alternativt materiale i din opgave. Spørg hellere din lærer én gang for meget end én gang for lidt. De vil helt sikkert hjælpe dig med alle former for henvisninger.

Skærmbillede 2019 01 07 kl 10 08 12

Knæk karakterkoden
Dette indlæg er et uddrag af bogen "Knæk karakterkoden - En håndbog til gymnasiet".

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Skriv dig op og få de nyeste blogindlæg på mail. I den første mail du får, kan du vælge de emner, som interesserer lige netop dig.Kom i gang her

3 gode grunde til at vælge MentorDanmark

98,6 % vil anbefale MentorDanmark til andre
Langt de fleste giver MentorDanmark 4 eller 5 stjerner
Over 20.000 familier har allerede valgt MentorDanmarks eksamens- og lektiehjælp

Skal vi også hjælpe dig?


Vi kontakter dig inden for 24 timer - helt uforpligtende

Bemærk: Vi gemmer kun dine oplysninger, såfremt du oprettes som kunde.

Nordens største
udbyder af lektiehjælp

Vi er Nordens foretrukne lektiehjælpsvirksomhed og med god grund. Vores mentorer brænder for at skabe lyst til læring og har de seneste år gjort en forskel for mere end 25.000 familier. Vi er landsdækkende og har helt sikkert også en mentor til jeres barn.

Map

Åbningstider:

Mandag-torsdag

8:00-21:00

Fredag

8:00-16:00

Lørdag

11:00-16:00

Søndag

11:00-20:00

MentorDanmark støtter