Sådan forbereder du dig til den mundtlige eksamen

Synes du også, at den mundtlige eksamen lyder forskrækkende? Eller er du bange for spørgsmål ved eksamensbordet? Jeg har haft præcis de samme refleksioner, som du formentligt sidder inde med nu. Hvis du blot læser mine gode råd til hvordan du håndterer den mundtlige eksamen, kan du uden bekymring score en topkarakter ved eksamensbordet. Her får du mine guldkorn til, hvordan man bedst klarer sig til den mundtlige eksamen.

Forbered dig ordentligt
Inden du skal til den mundtlige eksamen, skal du selvfølgelig have forberedt dig grundigt på pensum. Start med at danne dig et overskueligt overblik over pensum, og start gerne med det, der er lettest. Skriv hovedtrækkene i det du læser, og dermed vil du hurtigt indse at stoffet sætter sig bedre fast i hukommelsen, når du sorterer det relevante fra det irrelevante. Husk at skabe et godt overblik over samtlige emner og det centrale i disse, dette vil gøre dig mere sikker i dit pensum. Jo mere du forbereder dig, desto mere sikker vil du være, når du kigger lærer og censor i øjnene.

Øv den mundtlige eksamenssituation igennem
Det kan virke akavet at sidde og tale med sig selv eller for sin hund, men øv den mundtlige eksamenssituation mange gange. Læs en tilfældig tekst inden for faget og præsentere den, som om det var til en eksamen. På den måde bliver du bevidst om din(e) egne usikkerhed(er), prøv således at ret op på dem, så du virker mere selvsikker til den mundtlige eksamen.

Tal klart og tydeligt
Når du forbereder dig til den mundtlige eksamen, skal du være opmærksom på at tale klart og tydeligt. Lad som om at det er et produkt, som du skal sælge, så prøv at tale klart og tydeligt, når du forbereder dig.
Det er en forudsætning at man taler klart og tydeligt for at sælge produktet, idet man virker mere overbevisende. Så tal klart og tydeligt til den mundtlige eksamen, det vil komme dig til gode.

Forbered dig på dit kropssprog
Dit kropssprog signalerer mere end du tror. Det første indtryk du giver lærer og censor, er det visuelle. Forbered dig positivt på eksamen, og uanset hvor skrækkelig eksamen er, så anvendt princippet “fake it until you make it”, med andre ord så hold masken - lad som om du har styr på det hele. Jeg lærte personligt efter en række dårlige eksaminer, at man bare skal tage styringen ved eksamensbordet og bruge armbevægelser. Forbered dig gerne på armbevægelser eller smil gerne til lærer og censor undervejs for at vise overskud. Det giver som regel også en form for ro over eksamen, at man kan signalere med sit kropssprog.


Sørg for en logisk struktur
Mange elever tror, at de får karakter for det de ved, men det er ikke korrekt. Elever får karakter for det, de præsentere ved eksamensbordet, og derfor er det vigtigt at præsentere teksten på en god måde. Den bedste måde at præsentere en tekst på er, at have en logisk struktur. Lav gerne en disposition før eksamen, som du kan læne dig op ad. Start gerne med at præsentere dispositionen for lærer og censor.
Jeg plejer at lave en disposition i min forberedelsestid, som følger de taksonomiske niveauer. De plejer altid at virke fantastisk godt, uanset, hvilken eksamen det er.

Under min eksamen bruger jeg få sekunder på at forklare om min tekst, hernæst begynder jeg at analysere teksten i detaljer, og til sidst får jeg bragt alle væsentlige punkter fra teksten i en diskussion. Hvis man følger disse taksonomiske niveauer, viser det kun tegn på overskud, at man kan anvende tekstens pointer i de forskellige taksonomiske niveauer. 

Jeg har hørt fra samtlige lærere og censorer, at det vægtes højt at eleven benytter de taksonomiske niveauer, hvorfor det kun kan anbefales.

Forudse eksamensspørgsmålene
Der er ikke særlige mange, der har tænkt på at forudse spørgsmålene fra lærer og censor, men det er helt klart en fordel, når man skal ind til en mundtlig eksamen.

Jeg plejer altid at stille mig selv kritiske spørgsmål til alle emner, som er blevet gennemgået i klassen og emner, som jeg kan risikere at trække til eksamen. I langt de fleste emner, der er pensum, har jeg fundet ligheder og modsætninger, som jeg bruger til at forudse hvad eksaminator samt censor vil spørge ind til. 

Hvis der er nogle spørgsmål, som jeg er usikker på, undersøger jeg svaret på dem inden eksamen, og på den måde bliver jeg mere sikker på pensum. Man kan selvfølgelige ikke forudse eksamensspørgsmålene fra lærer og censor, men det er en god måde at få styr på ens usikkerheder før eksamen.

Jeg håber, at disse råd kan give dig ro i sindet, og uanset hvordan udfaldet bliver på eksamen, så skal du bare huske på at det kun er en eksamen. Rigtig meget held og lykke til din eksamen!

Yasser

Yasser Al-Samarri, Mentor
Yasser stræber på at være en katalysator for at sine mentees kan rykke sig fagligt.
Han nyder at lære fra sig, og se det bære frugt.

Tilmeld dig vores nyhedsbrev her

Skriv dig op og få de nyeste blogindlæg på mail. I den første mail du får, kan du vælge de emner, som interesserer lige netop dig.