Victoria Klostermann Olsen
Mentor
Indholdsfortegnelse Uddannelse & Karriere 29. juli 2018 Læsetid: 5 min.

Sådan håndterer du at få afslag på drømmeuddannelsen

Det kan være et kæmpe nederlag at få afslag på sin drømmeuddannelse. Man kan nemt føle sig fortabt og stemplet som “ikke god nok”. Det er dog lang fra verdens undergang – tværtimod kan det åbne døre for nye oplevelser og udfordringer, som kan gøre dig klogere på livet og uddannelsesvalg. I dette blogindlæg vil jeg fortælle dig om, hvorfor jeg den dag i dag mener, at afslaget på min drømmeuddannelse er noget af det bedste, der er sket for mig.

Jeg har aldrig været gladere, end da jeg tog til Australien efter jeg gik ud af gymnasiet. Starten var ikke en dans på røde roser, for jeg havde originalt søgt ind på Psykologi, hvilket var min helt store drømmeuddannelse, men blev afvist. Jeg var i starten rigtigt ked af det, og jeg vidste ikke, hvad jeg skulle gøre, for der var et helt år til næste ansøgning. Her var det faktisk mine forældre, på trods af at mange andres forældre ikke gør det, der opfordrede mig til at rejse og se noget andet for en gangs skyld. Da dagen kom og jeg stod i lufthavnen og skulle sige farvel, tudbrølede jeg i security, fordi jeg følte mig meget alene og lidt som en fiasko, der ikke anede, hvad hun havde gang i. Jeg skulle meget langt væk hjemmefra, og jeg skulle væk alene. Turen var lang, og jeg overtænkte hele vejen, men – spoiler alert: det blev det bedste år i mit liv.

Jeg har aldrig nogensinde været så glad for et valg før og endda til det punkt, at jeg overvejede at blive boende i Australien, og bare aldrig komme hjem igen. Men jeg ville jo stadig gerne have en uddannelse. Jeg havde ikke glemt ansøgningsfristen for de videregående uddannelser, og havde sat en reminder i min kalender, og ansøgte spændt til Psykologi, da muligheden opstod igen. Da jeg kom hjem, fandt jeg ud af, at jeg var blevet optaget på min 2. prioritet på Engelsk på Københavns Universitet. Det var ikke helt det, jeg ville, men jeg syntes heller ikke, at det var et slemt alternativ, så jeg besluttede mig for at give det et forsøg.

Ikke lang tid efter jeg var startet, var jeg dog overbevidst om, at det ikke var noget for mig. Når jeg kigger tilbage, fortryder jeg, at jeg ikke droppede ud noget før. Jeg tog et helt år på uddannelsen, fordi jeg var ramt at fortvivlelse og forvirring over, at jeg ikke kunne ramme rigtigt med min uddannelse. Jeg følte mig igen lidt som en fiasko, og jeg var længe overbevidst om, at jeg ikke arbejdede hårdt nok, men studiet blev bare aldrig mig. Hvis du sidder i en lignende situation, så kan jeg kun, af erfaring, opfodre dig til at prøve noget andet! Livet er for kort til ikke at lave de ting, man gerne vil, og det er spild af tid at være ked af det over ens uddannelse- især når der er kommet uddannelsesloft på. Jeg ville ønske, at jeg havde taget et sabbatår mere og havde rejst til Canada for at arbejde eller arbejdet frivilligt med elefanter i Thailand. Der var så mange muligheder og ting, jeg kunne havde gjort i stedet for at bruge så lang tid på en uddannelse, jeg var utilfreds med.

Jeg var på det her tidspunkt lidt fortvivlet om, hvad jeg egentligt skulle, fordi både Psykologi og Engelsk ikke var lykkedes for mig, så jeg satte mig for at kigge alle uddannelser igennem. Det gik her op for mig hvor mange uddannelsesmuligheder, jeg ikke tidligere havde kigget på. Jeg ansøgte på Kommunikation og Digitale Medier på Aalborg Universitetet i København, og her læser jeg stadig i dag, og skal snart på 3. semester. Det er det bedste valg, jeg nogensinde har foretaget mig, og jeg er helt sikker på, at det her er en uddannelse, jeg gerne vil fortsætte på. Jeg er dog heller ikke i tvivl om, at jeg elsker at rejse, og jeg skal derfor både på udlandsophold på 5. semester, og så skal jeg ud at rejse efter min bachelor. Jeg har nemlig erfaret, at et sabbatår, ikke er et fjumreår (!!). Det er lykke-år, og det er perioder i mit liv, jeg ser allermest frem til.

Det er fedt, at have oplevet en masse ting, og kunne fortælle om det, i forhold til dem af min venner, der ikke har været ude at rejse, og som giver udtryk for, at de fortryder det. Jeg fortryder ikke noget – jeg er glad for mit sabbatår, og jeg glæder mig til mit næste. Nå, men pointen er, at du ikke nødvendigvis skal ned af den vej, du regnede med. Livet tager dig mange forskellige steder hen, og der er utalige mange muligheder, du har mulighed for at gribe. Det kan virke meget sort, men du må ikke være bange for bare at kaste dig ud i ting og prøve det af, for kun på den måde ved du, hvad der passer bedst til dig.

Er du stadig i tvivl om, hvad du skal læse? Tag et sabbatår mere! Du lærer så utroligt meget i et sabbatår, men sæt dig et mål i form af arbejde, rejse eller andet, som du kan bruge det på. De erfaringer du gør dig her, har du med dig hele livet, og de kan hjælpe dig med at lære dig selv bedre at kende.

Så hvis du, ligesom jeg, har fået afslag på din drømmeuddannelse, så lad det ikke slå dig ud! Grib chancen og prøv noget nyt. Udfordr dine egne grænser og nyd uvidenheden og friheden!

Uddannelse & Karriere

Se alle

Hjemmeundervisning | Alt det du bør vide, inden I starter
Hjemmeundervisning kan være en rigtig god mulighed...
SKAM-skuespiller om uddannelse og eksamen
Gymnasieperioden er for mange unge mennesker en hård periode, der kræv..
5 råd til hvordan du finder den helt rigtige uddannelse
Hvis du synes, det er svært at vælge en uddannelse efter gymnasiet, så..
Bliv klogere på hvilken uddannelse, du skal vælge
D. 5. juli kl. 12:00 er der frist for optagelse på landets videregåend..
Student - Hvad skal man så?
”Hvad vil du være, når du bliver stor?” er nok et af de spørgsmål, vi ..
Sådan bliver kvote 2 din vej til drømmestudiet!
Læs med her, hvor du får råd til at klare dig gennem den krævende kvot..
Ungdomsuddannelse: Få overblik over dine muligheder
Her opridses kort de forskellige muligheder samt forskelle og ligheder..
Uddannelsesvalg - få et overblik over dine muligheder
Nu er det ved at være tid til at søge ind på en videregående uddannels..
Er gymnasiet det rette for dig? Test dig selv her
Her er 5 ting der viser, om gymnasiet er det rette for dig...
Sådan skriver du en god ansøgning
Jeg vil dele mine fire bedste tips og tricks for at guide dig til en s..
Efterskole: Hvad kan du forvente?
Få en bedre ide om, hvad der venter dig på efterskolen gennem mentor M..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.