Lærerige julelege

Juletiden nærmer sig med hastige skridt. Det er en spændende og hyggelig tid, hvor man virkelig kan vise sine venner og familie, hvor meget man holder af dem. Juleferien gør det også muligt at tilbringe mere kvalitetstid med sine kære; sine forældre eller sine børn. Her kan man både hygge med lækre desserter og varme drikke, men man kunne også spille spil eller lege hyggelige og faglige lege. Læring øges gennem leg, og det er bare med at komme i gang med at finde spændende og sjove julelege til dig og dit barn.

Der er selvfølgelig jule-klassikere som mandlen i risalamanden, pakkeleg, at være nisse for hinanden eller at lege med pebernødder i legen, Mus. Nogle lege kan dog også være mere lærerige end andre, og i det følgende kommer jeg med nogle bud på, hvad man f.eks. kunne finde på.

Jule vendespil

Dette er en rigtig hyggelig måde at træne ord med dit barn, hvad enten det er på dansk eller fremmedsprog. Du kan lave kortene selv med dine børn, hvor der laves par af jule-kort; ét kort med en tegning af en jule-ting og ét kort med selve ordet skrevet ned. Dette kunne f.eks. være jule-ting som Julemanden, nisser, juletræ osv. Det gælder så om at finde disse par af julekort og den, der får flest par, kunne jo belønnes med pebernødder.

Dette er en rigtig god leg, hvis dit barn er ved at lære at læse og stave, eller hvis han/hun er ved at lære engelsk.

Alternativt kunne man også lave en tegn og gæt udgave af begrebskortene. Her skal begreberne kunne tegnes, og man har én, der trækker et kort og har f.eks. to minutter til at tegne begrebet på et stykke papir, mens de andre i legen skal gætte begrebet.

Matematisk julebagning

Bagning er jo en rigtig hyggelig del af julen, og det kan faktisk også blive lærerigt. Man kan nemlig nemt få barnet til at hjælpe med at omregne mængderne i opskriften, som dl. til cl., før man skal til at afmåle. På den måde øver dit barn størrelsen af enheder, samt simple regneregler. Man kan på samme tid forme småkagerne til tal, som kan bruges til simple regnestykker, før de nydes.

Jule quiz

Quizzer og tidskuponer med f.eks. tip en 13’er kan også nemt laves med et jule tema. Her kan man skrive spørgsmål og facts om julehøjtiden, hvor hvert enkelt familiemedlem får en tidskupon og skal svare på de 13 spørgsmål. Man kan også have et lidt sjovt og finurligt spørgsmål til sidst om julen, som man ikke selv kunne finde svaret på, f.eks. hvorfor hedder jul, som det gør? Det kunne måske vække barnets nysgerrighed og give lyst til, at man undersøgte det efterfølgende eller så en julefilm, der omhandlede noget lignende - måske kunne man endda finde en bog, som barnet ville læse i.

Der er også mange muligheder for at lave quizzer på nettet, især kahoot er populært og kan laves på: https://kahoot.com/. Jeopardy-quizzer er lidt anderledes, men også meget populærte og sjove - især fordi man ikke skal svare med et svar, men med et spørgsmål. De kan laves på: https://jeopardylabs.com/.

Jule læsning

Sidst, men ikke mindst, kan man jo også øve læsningen med en god jule fortælling om aftenen. Du kan få forslag til gode jule børnebøger her.

Jeg håber, at du/I blev inspirerede til at lege nogle flere julelege, og eventuelt selv finder på nogle i fællesskab med dit barn.

Rigtig god (og lærerig) jul!

Dalal, mentor
Dalal er en engageret mentor, der underviser både folkeskole- og gymnasieelever i matematik, dansk og tysk. Hun motiverer sine elever ved at overskueliggøre fagene og fremhæve deres spændende sider. Samtidig gør hun læringen til en leg, når hun bruger forskellige undervisningsformer, der er tilpasset den enkelte elevs behov og læringsstil.

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.