5 råd til at hjælpe din teenager til mere selvtillid og selvværd

Som ung er der mange idealer, man føler, man skal leve op til – ikke mindst sine egne. Teenageårene er en udfordring både fysisk, psykisk og socialt. Du kan måske selv huske det. Pludselig forandres kroppen, man begynder at tænke over, hvem man er som menneske, hvordan man ser ud, og om man er lige så populær som sine venner. Der er en masse forventninger til én, og man har selv en masse forventninger til sig selv.

Trænger din teenager til et selvværds- og selvtillidsboost? Så læs med her og få 5 råd til, hvordan du hjælper din teenager til mere selvtillid og selvværd.

Selvværd og selvtillid er ikke det samme
Ordene selvtillid og selvværd bliver brugt i flæng, men vidste du godt, at der faktisk er stor forskel på de to ord? Ifølge Den Danske Ordbog betyder selvtillid: tillid til sig selv, sine evner, sin kunnen. Mens der om selvværd står: oplevelse af eget værd som menneske.

Det vil sige, at selvværd handler om at kunne lide sig selv for den, man er. Mens selvtillid er at kunne lide sig selv for det, man kan. Når du roser din teenager for at have klaret sig godt i skolen, styrker du din teenagers selvtillid. Når du anerkender din teenager som menneske, styrker du din teenagers selvværd.

Forestil dig et stort træ. Det, der ligger under jorden, er selvværdet. Det er vores identitet, værdier og værd – altså hvem vi er som menneske. Den store trækrone er selvtilliden. Det er det, vi viser verden – altså det vi kan, det vi gør, og hvordan vi ser ud.

For at være i balance skal der være lige så meget rod, som der er top.

Giv din teenager mere selvværd og selvtillid
Selvom din teenager er kommet i puberteten og måske af og til kan være uretfærdig og give lidt for mange grå hår før tid, så er din rolle som forælder ikke mindre vigtig. Det er netop i disse år, at du har en stor og vigtig rolle i din teenagers liv – og du kan hjælpe din teenager til mere selvværd og selvtillid.

  1. Ros din teenager for hvem, han/hun er – ikke kun for de ting, din teenager gør
  2. Vær en god rollemodel – lad være med at tale grimt om dig selv
  3. Lad din teenager vide, at du altid er klar til at lytte
  4. Lær din teenager at sammenligne sig selv – med sig selv og ikke andre. Dermed fokuserer han/hun på egne fremskridt og løbende udvikling – og ikke på hvad han/hun kan eller ikke kan i forhold til andre
  5. Bed din teenager om hver dag at skrive to ting ned, som han/hun er taknemlig for ved sig selv, ved sit liv eller ved at have udrettet


Det handler om at hjælpe din teenager til at blive et stort, stærkt træ med en smuk krone og solide rødder – der kan klare selv den værste storm. For teenageårene ER både storm og brise – men hvis man sørger for at slå dybe rødder, kan man stå imod både kærestesorger, karakterræs og kropsforandringer.

Pernille, kommunikationsmedarbejder
Pernille er studentermedarbejder i kommunikationsafdelingen. Hun har fokus på at skabe relevant og givende læsestof til elever og forældre.

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så udfyld dit spørgsmål og mail nedenfor, så vi vender tilbage inden for 24 timer.

Tusinde tak for dit spørgsmål.

Vi vender tilbage på telefon eller mail inden for 24 timer.
Du er altid velkommen til at ringe direkte til os på 61 61 77 77.