Nikolaj
Mentor
Indholdsfortegnelse Eksamen 27. maj 2019 Læsetid: 7 min.

10 tips og tricks til den skriftlige eksamen

Du sidder måske allerede og får svedige håndflader, nervøse tanker og hjertebanken bare ved tanken om den ”skriftlige stedsprøve”: Foran dig venter adskillige timer, hvor det er meningen, at dine fingre let og elegant skal danse over tastaturet. Men bare rolig. Der er gode råd at hente.

I den forbindelse er her 10 tips, tricks og gode råd til at føle dig komfortabel og sikker både før og under prøven.

5 go's

1. Før prøven - forberedelse er alt
Din performance til prøven er naturligvis det vigtigste, men det er også betinget af, at du gør dig grundig i din forberedelse. Nøglen til succes finder du netop i eksamensforberedelsen. Det er her, du skal opbygge din base, få tanket selvtillid og udvikle et koncept, du stoler fuldt og fast på. Gå aldrig til prøven uden at have repeteret. Det kan du gøre ved at samle alle dine noter i ét dokument, så du hurtigt kan danne dig et overblik, træn alle de elementer, du især føler dig usikker i, læs dine gamle, rettede opgaver igennem, få svar på alle dine tvivlsspørgsmål, find ud af hvad der fungerer godt for dig og hvad der fungerer mindre godt.

2. Under prøven - læs opgaveformuleringen grundigt
Inden du går i skrive-krig, så læs grundigt og forstå opgaveformuleringen. Tjek også løbende om du overholder og svarer på den. Hold den røde tråd i løbet af opgaven, tag din læser i hånden og vær hele tiden kritisk overfor dét, du skriver.

3. Under prøven - tag din læser i hånden
Undervejs i skriveprocessen skal du hele tiden bevidst om, at du har en modtager/læser, der skal læse din tekst. Tag din læser i hånden og hop ikke rundt mellem alle mulige emner i din tekst. Forklar indforståede begreber, der jo ikke er indlysende for enhver. Et godt tip er, at forklar svære og indviklede begreber som skulle du fortælle det til din bedstemor. Enkelt, let og ligetil. Vær ikke bange for at bruge punktum og mellemrum undervejs. Det skaber luft og dynamik i din tekst. Varier dit sprog, så din tekst er lækker, interessant og spændende at læse. Brug gerne synonymordbogen i Word, hvis du bruger de samme ord for mange gange.

4. Under prøven - hold hovedet koldt – tag dine pauser
Sådanne skriftlige prøver er oftest stressende og en test på tid. Det kan virke kunstigt for mange at blive bragt i sådan en test-situation, hvor man bare er totalt isoleret for resten af omverdenen og bare skal præstere de næste mange timer. Hvis du føler dig presset og stresset over tiden, så husk at benyt dig af pauser undervejs i prøven – det er helt i orden. Planlæg gerne 5 eller 10 minutter engang hver anden time, hvor du holder en pause, drikker lidt vand, går på toilettet, stirrer lidt ud i luften og vend så tilbage til din opgave med friske øjne.

5. Under prøven – vigtig korrektur-læsning
Sæt afslutningsvis 10 minutter af til at læse din tekst igennem KUN for stave-, grammatik- og kommafejl. I de 10 minutter skal du ikke andet end at tjekke din opgave grammatisk igennem og derved fjerne de største og mest graverende fejl, som typisk springer i øjnene og trækker væsentligt ned.

5 no-go's

1. Inden prøven - lad være med at give op
Hvis du får opgaven udleveret og tænker, at det her klarer du aldrig, så lad være med at gå fuldstændig i panik. Hold hovedet iskoldt. Hvis prøven er sindssygt svær, så er den svær for alle. Er det umuligt at finde hoved og hale i, så er det tilfældet for alle. Træk vejret dybt. Tæl langsomt til 10. Og sæt så i gang. Du ved, hvad du skal. Begynd at skrive. Bare skriv. Når du så har skrevet en side, så kig på det, og se, om der er noget, du kan gå med. Og så kører skrive-bussen bare derefter.

2. Under prøven - undgå at bruge talesprog i teksten
Med mindre det selvfølgelig i citater, og det derfor skal give mening i teksten. Der er enorm stor forskel på skrift- og talesprog, og det er rigtig vigtigt, at du er bevidst om det, når du skriver. Løft dit niveau, men husk at holde din læser i hånden og før dem de steder hen, du gerne vil. Du skal ikke bare skrive uhæmmet derudaf. Du skal også huske at stoppe op og netop kontrollere, at dit talesprog og sprog generelt ikke bare kører af sporet. Undgå ord som ligesom, dette, disse, denne, faktisk, bare så, sådan, mega, totalt, altså. Vær konkret og kør lige på.

3. Før og under prøven - brug din nervøsitet aktivt
Selvfølgelig vil du være nervøs inden prøven, hjertet banker lidt hurtigere end normalt, og det kan for nogen føles ubehageligt. Men det er helt normalt. Du skal vide, at du faktisk kan bruge din nervøsitet aktivt i din opgave. Du kan vende din nervøsitet til en energikilde. Når du er nervøs, pumper din hjerne adrenalin ud i blodet. Og denne adrenalin kan være med til at præstere dit bedste. Det kan være med til at peppe dig op, gøre dig skarpere og gøre dig helt klar til prøven. Vær ikke bange for at snakke med venner og familie inden prøven. Fortæl om lige det, der falder dig ind og husk på, at du langt fra er den eneste, der er nervøs op til og under prøven. Spørg eventuelt dig selv: ”Hvad er det værste, der kan ske?”

4. Før prøven - læg bøgerne væk aftenen før
Aftenen inden prøven kan det være fristende at sidde med snuden i bøgerne og noterne. Drop det. Gå i seng, sov og slap af. Brug aftenen på at lave alt det, du elsker og lad være med at få dårlig samvittighed over det. Det er helt i orden. Du bliver ikke noget leksikon af at bruge hele aftenen på at indhente alt det forsømte. Tværtimod. Du skal have din søvn, ellers kan det blive svært at håndtere dine nerver, nervøsitet og det går ud over din koncentration, som er så vigtig. Få tankerne kørt over på noget helt andet, så du er ladet perfekt op mentalt til prøven.

5. Generelt - lad være med at tvivl på dig selv
Så er vi tilbage til starten og forberedelsen, hvor du har opbygget din base og dit koncept, som du nu skal udfolde til prøven. Det er nu, du skal bruge det aktivt. Og vær ikke bange for at give den gas. Inden du ligger du til at sove aftenen inden prøven, så tænk på at du har opbygget et solidt og virkelig godt koncept, som du bare glæder dig til at vise frem. Jeg kan, jeg skal, jeg vil! Jeg kan, jeg skal, jeg vil! Jeg kan, jeg skal, jeg vil! Sig det højt til dig selv.

Det handler om at give den gas. Test-dag er fest-dag for den velforberedte, og følger du denne vejledning, så er du rigtig godt på vej. Tro på dig selv, dit koncept og gør, som du har gjort så mange gange før.

Held og lykke med prøven!

Nikolaj, mentor
Nikolaj underviser til daglig i matematik på folkeskole- og gymnasieniveau. Han forsøger at styrke elevernes såvel faglige som selvtillidsmæssige evner. I det ugentlige arbejde med sine mentees er det en stor drivkraft for Nikolaj, at han for hver undervisningsgang ser fremgang og en stigende selvtillid.

Eksamen

Se alle

Føler du stress i eksamensperioden?
Kender du dét, din appetit er forsvundet, du har svært ved at sove. Di..
7 uundværlige eksamenstips
Det er vigtigt, at du planlægger din læseferie og strukturerer din tid..
Sådan kan du hjælpe dit barn op til eksamen
Dit barn bliver gradvist mere frustreret over eksamen, men hvad kan du..
7 tips til en god eksamen fra superstudenterne
Her får du 7 gode råd til, hvordan du når dine mål, så du får den kara..
Sådan forbereder du dig til en skriftlig prøve
Gør de skriftlige prøver dig nervøs? Prøv at læse med her, for du er i..
Sådan får du mest ud af din læseferie
Dette indlæg handler om, hvordan du på bedst mulig vis kan få udnyttet..
Sådan scorer du topkarakterer til dine skriftlige eksaminer
Det første, du skal vide om skriftlige eksaminer, er, at forberedelse ..
Planlæg din læseperiode og få den karakter, du fortjener
Din læseperiode er begyndelsen til at få den karakter, du fortjener. ..
Sådan overlever du din 24-timers eksamen
Du skal op i en 24-timers eksamen, men hvordan er det nu lige, du gør ..
Det skal du vide om NV eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
Det skal du vide om AP eksamen
Du føler kun lige, at du er startet i grundforløb, og pludselig skal d..
lukke ikon

Har du spørgsmål?

Har du et spørgsmål, som du ikke kan finde svar på her, så skriv endelig til os på info@mentordanmark.dk
Vi vender tilbage hurtigst muligt.